Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας στο ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο» της ΕΡΤ2

01:54 12/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας θα μας ταξιδέψει το έκτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», που θα παρακολουθήσετε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Τα νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ επισκέπτονται περιοχές που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Η σύγχρονη εικόνα τους είναι μοναδική, γιατί συνδυάζουν την πέτρινη παραδοσιακή παρουσία τους με την ομορφιά των ανόθευτων ορεινών όγκων.

Οικισμοί σκαρφαλωμένοι σε απότομες πλαγιές βιγλίζουν χαράδρες

και φαράγγια σαν αετοφωλιές στο τραχύ τοπίο. Οι κυματισμοί των οροσειρών σβήνουν στο βάθος του ορίζοντα σ’ έναν ονειρεμένο συνδυασμό του δύσβατου και πρωτόγονου με την αρμονία.

Εικόνες πρωτόγνωρες, σαν λαϊκές ζωγραφιές κεντημένες σε ελατόφυτες πλαγιές και σε υπέροχα διάσελα. Περιοχές όπως η ιστορική Δημητσάνα, η αργυροχρυσοχόος Στεμνίτσα, οι Κορυσχάδες και η Βίνιανη, με τη νεότερη ιστορική παρουσία τους στην αντίσταση κατά της φασιστικής Γερμανίας, τα υπέροχα «Βαλκάνια» της Ευρυτανίας, όπως λέγονται τα χωριά Στεφάνι, Σελλά, Μηλιά και Φειδάκια, ο ερειπωμένος Μαραθιάς, τα υπέροχα πέτρινα Γεφύρια της Ευρυτανίας συνθέτουν απολαυστικές εικόνες και προσεγγίζονται με βαθύτερη ιχνηλάτηση της πολιτιστικής και ιστορικής διαχρονίας.

Επεισόδιο 6: «Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας»

Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη νεότερη Ελλάδα. Ορισμένες περιοχές απέκτησαν μεγάλη φήμη για τα εργαστήριά τους.

Για την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, η Στεμνίτσα είναι μοναδική μέχρι σήμερα.

Στη Στεμνίτσα λειτουργεί Σχολή, η οποία ιδρύθηκε από το Κέντρο Χειροτεχνίας του Ε.Ο.Μ.Ε.Χ.
Το πανέμορφο διώροφο κτίριο του 1926, που άλλοτε στέγαζε το σχολείο, σήμερα φιλοξενεί το δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Είναι αλήθεια αξιοθαύμαστο πώς ένα κομμάτι μέταλλο στα χέρια ενός επιδέξιου τεχνίτη γίνεται κόσμημα και ιδιαίτερο στολίδι.

Η Στεμνίτσα έχει παράδοση στο χειροποίητο κόσμημα, μια τέχνη υψηλή γιατί θέλει γνώση, έμπνευση και μεγάλη δεξιότητα.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Εκτέλεση παραγωγής: Fade In Productions.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα