Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως – Επιφυλακτικότητα ως προς την χαλάρωση των μέτρων -Πρώτη σε θανάτους η Ευρώπη(video)

07:50 9/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε σχεδόν 1,5 εκ. ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με την Ευρώπη να ξεπερνά τους 60.000 θανάτους.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 410.000 κρούσματα και έχουν πλέον τα περισσότερα σε όλο τον κόσμο, ενώ οι νεκροί φτάνουν τις 14.695.Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι), ελαφρά υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939).Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με 6.268 νεκρούς. Κατέγραψε

νέα αύξηση-ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο (+779), αλλά η κατάσταση σε αυτήν μοιάζει να εξομαλύνεται, όπως δήλωσε καθησυχαστικά ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα πως δεν έχει σε καμία περίπτωση «ξεπεραστεί» η κρίση. Εν τω μεταξύ, δύο αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ θα κατάσχουν εξαγωγές βασικού προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού μέχρι να καθορίσουν αν αυτός πρέπει να παραμείνει στη χώρα για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνει δημόσια συζήτηση όσον αφορά τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Κίνα διότι, κατά την άποψη των ΗΠΑ, το Πεκίνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Τραμπ, ο Πομπέο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν την ακρίβεια των αριθμών που δημοσιοποιεί το κινεζικό υπουργείο Υγείας, με την επίκληση των πολύ βαρύτερων απολογισμών σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως επανεξετάζεται το ζήτημα της συμβολής των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε «να αναστείλει» την προηγουμένη.

H Ιταλία θρηνεί πλέον 17.669 ανθρώπους από τoν COVID-19 επί συνόλου 139.422 κρουσμάτων. Λίγες ώρες πριν την νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup o πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποιεί με δηλώσεις του στην Bild ότι αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε χώρα-μέλος της θα κοιτάξει «τον εαυτό της». Σε αυτή την περίπτωση «θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο», προειδοποιεί ο Κόντε, ωστόσο υπογραμμίζει με νόημα ότι δεν υπάρχει μόνο η Ευρώπη της οικονομίας.

Στην Ισπανία οι θάνατοι ανέρχονται σε 14.555 αυξημένοι κατά 510 την τελευταία μέρα.

Στη Γαλλία, τουλάχιστον 1400 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων πάνω από τις δέκα χιλιάδες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δεν έχει φτάσει ακόμα η κορύφωση της καμπύλης ενώ εφιαλτικά είναι τα σενάρια και για την οικονομία.

Στη Βρετανία, 938 άνθρωποι κατέληξαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 7.095. Τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 60.000. Την ίδια ώρα η τελευταία ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει πως η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον βελτιώνεται σταθερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα