SOS για τα κοράλλια στην Αυστραλία

21:40 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαζική είναι η καταστροφή των κοραλλιών από την λεύκανση στην Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσαν Αυστραλοί επιστήμονες το 35% των κοραλλιών του βόρειου και του κεντρικού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την συγκεκριμένη ασθένεια που οδηγεί στην καταστροφή τους.

Επίσης δήλωσαν πως η θνησιμότητα των κοραλλιών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέρος από το εναπομείναν 65% των κοραλλιών στον βόρειο ύφαλο και τον κεντρικό ύφαλο δείχνει πως δεν μπορεί να ανακάμψει από τη λεύκανση.

Η λεύκανση του κοραλλιού, οφείλεται

κυρίως στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση θερμοπκρασίας του πλανήτη, καθώς το πάρα πολύ ζεστό νερό, είναι κακό για τα κοράλλια.

Η θερμική καταπόνηση προκαλεί διαταραχή στο ενεργειακό ισοζύγιο των κοραλλιών, καθώς τα στρεσάρει με αποτέλεσμα να αποβάλλει τα συμβιωτικά φύκη του, που αποτελούν και την τροφή του.

Χωρίς τα συμβιωτικά φύκια, οι ιστοί του κοραλλιού γίνονται διαφανής με αποτέλεσμα ο λευκός ασβεστολιθικός σκελετός να γίνεται ορατός.

Ωστόσο, τα κοράλλια παραμένουν ζωντανά και αν οι κανονικές θερμοκρασίες επιστρέψουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε μπορούν να ανακτήσουν την συμβιωτική άλγη τους και να επιστρέψουν σε υγιή κατάσταση.

Όμως εάν το νερό παραμείνει ζεστό για πολύ καιρό, τότε τα κοράλλια δεν ανακτούν την αρχική τους κατάσταση και πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες .

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τον Μάρτιο μόλις το 7% του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είχε αποφύγει τις ζημιές από τη λεύκανση.

Τέλος έπειτα από περαιτέρω αεροπορικές παρατηρήσεις και καταδύσεις που έγιναν για να εκτιμηθεί η ζημιά σε 84 υφάλους στην περιοχή, οι επιστήμονες δήλωσαν πως οι συνέπειες από τη λεύκανση είναι σοβαρότερες απ’ ό,τι ανέμεναν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΜΠΕ/EPA JAMES COOK UNIVERSITY

The post SOS για τα κοράλλια στην Αυστραλία appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα