Eιδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 13 Σεπτεμβρίου 2018

10:43 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτεία-Μέριμνα
Σε κατάλληλες δομές της Αθήνας οι δύο ανήλικοι Ρομά

Σε κατάλληλες δομές της Αθήνας φιλοξενούνται από χθες τα δύο ανήλικα παιδιά οικογένειας Ρομά, που από την Παρασκευή νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σισμανόγλειο, μετά από καταγγελίες περιοίκων για εγκατάλειψη των παιδιών σε κεντρικό σημείο της Κομοτηνής.
Στο θέμα επενέβη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης και διέταξε έρευνα για την εγκατάλειψη των παιδιών από τους Γονείς

ή φερόμενους ως Κηδεμόνες τους και απομάκρυνση από την οικογένεια, καθώς το ένα παιδάκι εννιά ετών, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις 6 Σεπτεμβρίου και μετά από ενημέρωση περίοικου, η Αστυνομία μετέφερε το παιδί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου παρέμεινε για εξετάσεις λίγες μέρες και ως υγιέστατο εξήλθε του νοσοκομείου.
Μέσα από τις διαδικασίες αυτές βρέθηκε και ένα ακόμα από τα 9 αδέλφια του το οποίο μεταφέρθηκε και αυτό στο Σισμανόγλειο για ιατρικές εξετάσεις.
Πρόκειται για υπόθεση οικογένειας Ρομά από το Δροσερό της Ξάνθης, που εξωθεί τα ανήλικα παιδιά σε επαιτεία και μάλιστα όταν επιστρέφουν χωρίς χρήματα είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά να δέχονται τη βία των γονιών τους ή των όποιων φερόμενων ως κηδεμόνων τους.

Τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για τη Μητέρα

Η μητέρα των παιδιών σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης, έχει καταδικασθεί για την επαιτεία που εξωθεί τα παιδιά της τρεις φορές σε Καβάλα και Κομοτηνή και βέβαια δικογραφία σχηματίστηκε και για αυτή την υπόθεση.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην Καβάλα και στην Δράμα υπάρχουν κατάλληλες δομές για αυτές τις υποθέσεις και οι περιπτώσεις αυτές με τους ανήλικους μπορούν να κατευθύνονται προς τα εκεί.

Πρωτογενής Τομέας
Αραχωβίτης στην ΕΡΤ: Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των αγροτών

Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης των Αγροτών.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Επι πλέον ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.).
Μειώνονται κατά το 1/3 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και περνάμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των συνεταιρισμένων αγροτών και την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων.
Σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των Αγροτών ενώ ξεκίνησαν πρώτα από τους μικρομεσαίους αγρότες με τη θέσπιση των 3 αφορολόγητων το 2016, πλέον από το 2019 θα ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά αγροτών.

Κυβέρνηση-Εκπαίδευση
Τροπολογία αλλάζει το ιδιαίτερο καθεστώς του μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Ξάνθη


Tροπολογία για την αλλαγή του καθεστώτος στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Η τροπολογία επανακαθορίζει το καθεστώς που ήταν ιδιαίτερο και εναρμονίζεται με το καθεστώς λειτουργίας των μειονοτικών δημοτικών σχολείων.
Στο εξής σχολική εφορεία θα διοικεί το σχολείο και θα εκλέγεται με τις συνήθεις διατάξεις, ενώ οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία προσωρινά συστήνεται μια επιτροπή από τρία μέλη μέχρι να γίνουν εκλογές, που προβλέπονται μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Κόμματα
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το φεστιβάλ της ΚΝΕ


Μετά το πέρασμά του από Θάσο, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα αύριο Παρασκευή στις 7:30 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου.
Πολιτική ομιλία από τον Αρβανιτάκη Δημήτρη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φέτος θα συμμετάσχει με μία μεγάλη συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος, μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη.
Επίσης θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.
Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, παιδότοπος καθώς και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Εκκλησία-Μουφτεία
Συνάντηση του νέου τοποτηρητή Ξάνθης με τον Μητροπολίτη Ξάνθης


Από τη Μητρόπολη Ξάνθης έγινε γνωστό πως ο νέος τοποτηρητής της Μουφτείας, Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος τον δέχθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα και από κοινού δήλωσαν ότι ” θα συμβάλουν στην ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων για το καλό του λαού και του τόπου.”

Στρατός
Εκπαιδευτικό Υλικό από το Δ΄ Σώμα Στρατού στα Σχολεία της Θράκης

Από το Δ΄ Σ. Στρατού ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της κοινωνικής προσφοράς αλλά και του έμπρακτου ενδιαφέροντος για την τοπική κοινωνία και για τη στήριξη των κατοίκων της ΠΕ του Σ. Στρατού, θα πραγματοποιηθεί προσφορά εκπαιδευτικού και αθλητικού εξοπλισμού, με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στους μαθητές των σχολείων της ορεινής Θράκης.

Αυτοδιοίκηση
Ασφαλτοστρώσεις στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι από την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου μέχρι το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τις πρωινές ώρες, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στις οδούς Βενιζέλου (από την οδό Γκίφχορν μέχρι και την οδό Σταύρου Βλαχοπούλου) καθώς και σε τμήμα της οδού Μακεδονίας, στην οδό Σκιάθου και στην οδό 4ης Οκτωβρίου (από την οδό Ηπείρου μέχρι και την οδό Σάρδεων).
Οι εν λόγω εργασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της κυκλοφορίας στις παραπάνω οδούς, με διακοπή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εκτροπή αυτής στις παρακείμενες οδούς.

Κοινωνικό Φροντιστήριο για οικονομικά ασθενείς οικογένειες

Στο πλαίσιο λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής – υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, o Δήμος Κομοτηνής καλεί γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, να δηλώσουν συμμετοχή στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, στον 1ο όροφο στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών και πιο συγκεκριμένα στην κ. Μακρίδου Άννα, ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 08:00 – 14:00 από την Δευτέρα 10/9/2018.
Για τη συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα αυτά οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Εφορίας φορολογικού έτους 2017
2.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
3.Φωτοτυπία ταυτότητας γονέα
4.Αίτηση (συμπληρώνεται στην υπηρεσία)
Κατά την εγγραφή να δηλώνεται τηλέφωνο επικοινωνίας, email, και τμήματα στα οποία επιθυμεί να φοιτήσει ο μαθητής.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 25310-83344.
Οι Απαιτούμενες ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι Μαθηματικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι, Χημικοί, Φιλόλογοι.

Σύλλογοι
Εγγραφές όλο το Σεπτέμβριο στο ΜΟΚ

Για όλο το Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα τμήματα παραδοσιακών χορών του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:30 με 20:30, στο Εντευκτήριο του Ομίλου (Αγίου Γεωργίου 26, Κομοτηνή). Τα τμήματα αφορούν παιδιά, εφήβους, νέους, ενήλικες όλων των επιπέδων, αλλά και φοιτητές.
Η έναρξη μαθημάτων αναμένεται να γίνει τις αρχές Οκτώβρη.

Πολιτισμός
Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών δράσεων της ΦΕΞ


Από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης γίνεται γνωστό πως
κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ λειτουργούν ακόμη εργαστήρια.
Σκοπός τους είναι να φέρνουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε επαφή, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μπορούν να παρουσιάζουν και να μεταδίδουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλους.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.
Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 950 ενδιαφερόμενοι.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΦΕΞ.

Μαθήματα Θεάτρου από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, συνεχίζοντας τη μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία τού Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας, ανακοινώνει την επαναλειτουργία των τμημάτων του για τη θεατρική περίοδο 2018-2019.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα τμήματα θα πρέπει να προσέλθουν στην πρώτη συνάντηση των τμημάτων στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής:
Α) Για το Παιδικό τμήμα, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ
Β) Για το Εφηβικό τμήμα, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, από τις 8:30 έως τις 10:30 το βράδυ
Γ) Για το τμήμα Ενηλίκων αρχαρίων, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, από τις 8 έως τις 10 το βράδυ
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ, στα τηλέφωνα: 2531025970 και 2531037770.

Αστυνομικό Δελτίο
Συλλήψεις για πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας

Συνελήφθη στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, 36χρονος αλλοδαπός, διότι βρέθηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ όπως προέκυψε το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Συνελήφθη επίσης στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, 20χρονος αλλοδαπός, διότι βρέθηκε να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο, όπως προέκυψε έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, εν λόγω, στην κ, αθηνα, καβαλα, κομοτηνη, δραμα, ελγα, ξανθη, βουλη, σχολεια, εκλογες, αλεξανδρουπολη, ΚΚΕ, κνε, νέα, προσφορες, βενιζελος, συγκεκριμένο, συμμετοχή, email, δηπεθε, συλληψεις, ert, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, καθαρα δευτερα, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δημος ξανθης, κοινωνια, δημοκριτειο, αιτηση, αστυνομια, αυτοκινητο, εθνικη, ελγα, θεμα, κνε, μητερα, πλαισιο, σισμανογλειο, τηλεφωνο, email, αννα, αρβανιτακη, γεωργιου, γινει, γινεται, γονεις, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δημος, δηπεθε, εγινε, εγγραφη, εγγραφες, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εξετασεις, ερευνα, ετων, εφορεια, ζωης, ιδρυση, υποθεση, θανος μικρουτσικος, θασο, ομιλια, λυκειο, μπορειτε, οικογενεια, οχημα, παιδι, παιδια, προβληματα, προγραμματα, ριτα αντωνοπουλου, ρομα, ρολο, σαββατο, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σωμα, σχολειο, τιμη, τμημα, τρια, τριτη, φεστιβαλ, φροντιστηριο, χρονικα, χαρα, ωρες, απο δευτερα, ενωση, ιδιαιτερο, νοσοκομειο, πληροφοριες, στην κ, θανος, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα