«Η Σμύρνη ζει στις ψυχές μας». Εκδήλωση για τη θλιβερή επέτειο

10:30 13/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πλημμύρισε συγκίνηση και θύμησες χθες βράδυ η κατάμεστη αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου στην εκδήλωση «Σαν σήμερα στη Σμύρνη» που διοργάνωσε η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Κώστας Τσιάνος ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο.

«Η

καταστροφή της Σμύρνης δεν έχει τελειώσει μέσα μας ακόμα. Είναι αναμμένο κάρβουνο στις ψυχές των ελλήνων» τόνισε με έμφαση ο κ. Τσιάνος παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα που απεικόνιζε την πρόσοψη του Μύλου του Παππά και μοιράστηκε με τον κόσμο την αγάπη του για τη Σμύρνη – αν και δεν έλκει την καταγωγή του από την Μικρά Ασία- έτσι όπως την ένιωσε διαβάζοντας για τις ανάγκες τις θεατρικής παράστασης του Θ.Θ. «Κάποτε στη Σμύρνη».


Καθήλωσε το ακροατήριο η Δημόσιος Ιστορικός κ. Ελένη Λουλάκη με την ομιλία της για τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή, βασισμένη σε μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία. «Το Παρίσι της Ανατολής» όπως αποκαλούνταν την εποχή εκείνη η Σμύρνη έζησε σημαντικές στιγμές πλούτου και ευημερίας.

Η ηθοποιός Θεοδώρα Μουκούλη διάβασε απόσπασμα του έργου «Η έξοδος» με την μαρτυρία του πρόσφυγα Αλέξη Αλεξίου.

Τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό κράτος σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τον τρόπο δόμησης των καταυλισμών αυτών, ανέπτυξε ο Αρχιτέκτονας και Λέκτορας του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Νίκος Σαμαράς.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την αποτυχία υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας και απελευθέρωσης των αλύτρωτων πληθυσμών.

Την πλαισίωσε το σύνολο Παραδοσιακής μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας. Συντονίστρια ήταν η Γενική Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Λένα Λιάγκουρα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η Σμύρνη, Εκδήλωση,i smyrni, ekdilosi