46η επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – Στις εκδηλώσεις μνήμης ο Ν. Παναγιωτόπουλος – Μηνύματα (video)

08:31 20/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Κύπρο, 46 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή το 1974, που οδήγησε στη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. «Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για επέτειο της ντροπής στην οποία σήμερα προστίθενται αλλεπάλληλες και επιθετικής ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής

εισοβολής στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η επίτευξη μια μόνιμης λύσης στο νησί είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για τους Τουρκοκυπρίους».

«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά», αναφέρει στο μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου. Στους αντίποδες ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα, Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουμε τις περιφερειακές συνεργασίες μας, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας» τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία διολισθαίνει μακριά από την Ευρώπη» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του. «Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από τη νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα», σημειώνει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί».

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο».

Μήνυμα πως η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Τιμούμε τους νεκρούς της Κύπρου και κρατάμε ως δίδαγμα τις ανάγκες ενότητας του ελληνισμού απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαβάζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ομόθυμη είναι η καταδίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Διδασκόμενη από τα μαθήματα της ιστορίας, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«46 χρόνια μετά – μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα – οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε! Η μνήμη συγκαθορίζει την πολιτική μας. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και έκτοτε κατοχής» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όντας αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της κρίσιμης γεωστρατηγικής περιοχής, μπαίνουν σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης με θύματα τους λαούς» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Παρά τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες, οι εμπνευστές της γενοκτονίας ουδέποτε οδηγήθηκαν σε κανένα διεθνές δικαστήριο για να λογοδοτήσουν» επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρει ότι «η επίτευξη μια μόνιμης λύσης στο νησί είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή ισότιμου καθεστώτος για του Τουρκοκυπρίους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση, να αποδώσει πολιτική ισότητα στους ΤΚ και ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα