Τσίπρας: Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν

23:34 15/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ταυτόχρονα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναδιαμορφώσαμε μαζί με τους παραγωγικούς εταίρους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως σημείωσε,

φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά του «γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα».

«Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως «για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο».

Είπε ακόμη πως «το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό. Με σπατάλες και αυξανόμενες κοινωνικές -περιφερειακές ανισότητες»

Το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση & τον υπερδανεισμό. Με σπατάλες και αυξανόμενες κοινωνικές -περιφερειακές ανισότητες

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 15, 2018

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών. Πρώτον: Η διαδικασία της επίλυσης διαφορών. Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο Ηγετών κ.α. Τρίτη διαδικασία είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης- μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή, συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε πως αυτές οι τρεις διαδικασίες συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο. Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το παλιό παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, ακόμη και εάν φαινόταν πως βελτίωνε τους δείκτες του, οδηγούνταν σε αδιέξοδα, που με τόσο μεγάλο κόστος πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και επιχειρηματικός κόσμος.

Γι’ αυτό ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός όλων μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες, αλλά και να ανοιχθεί στο μέλλον, με ορίζοντα την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων» τόνισε ο Πρωθυπουργός

The post Τσίπρας: Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα