Brexit: Πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι

23:13 15/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Γεγονός είναι η πρώτη πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που προκαλεί κλυδωνισμούς στην πολιτική ζωή της Βρετανίας και αναταραχή στις αγορές. Την πρόταση μομφής κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ, με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.

Σημειώνεται ότι πρόταση μομφής υφίσταται

αν γράψουν τέτοιες επιστολές 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Σε δηλώσεις του ο Μογκ υποστήριξε ότι οι υπογραφές εναντίον της Μέι αυξάνονται και ότι η αντικατάστασή της θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όχι σε μήνες, αλλά σε εβδομάδες. Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογη επιστολή κατέθεσε στον Σερ Μπράντι ο Χένρι Σμιθ, ενώ ακολούθησε η Σέριλ Μάρεϊ, που ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της Μέι για το Brexit.

Στο μεταξύ δημοσιογράφος του BBC δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Συντηρητικός βουλευτής του είπε πως αν καταψηφιστεί η συμφωνία, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσουν σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε.

Επιπλέον το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της Τερέζα Μέι και η σοβαρή πιθανότητα μη έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές. Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βυθίστηκαν έως και κατά 10%. ο τίτλος της Royal Bank of Scotland κατακρημνίστηκε κατά 9,6%, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούνιο του 2016. Κάμψη κατά 5% παρουσίασαν και οι μετοχές των Lloyds – Barclays.

Υπό πίεση βρέθηκε σήμερα και ο κλάδος των ακινήτων, με τους τίτλους των Barratt Developments, Tailor Wimpey και Persimmon να διολισθαίνουν κατά 7,5%.
Στο μεταξύ, η στερλίνα υπαναχώρησε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 1,81% στο 1,2759 δολάριο.

Απώλειες εμφάνισε και έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς μειώθηκε κατά 2% και τερμάτισε στα 1,1256 ευρώ, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 2,5 ετών.

The post Brexit: Πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα