Τσακαλώτος: Tο 2015 ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε

23:44 13/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Στην παραδοχή ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και ηττήθηκε, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε φοιτητές στο Paris School of International Affairs, στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε, η κρίση δεν έχει τελειώσει, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος

σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη. «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.

Επιπλέον, το δεύτερο λάθος μας είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, συμπλήρωσε αν και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των Ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, εκτίμησε πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους, καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη- μέλη.

The post Τσακαλώτος: Tο 2015 ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα