Το άλλο μισό της Ελένης Κεκροπούλου

19:13 5/1/2020 - Πηγή: Aixmi

Γάμος – απιστία – οικογένεια είναι οι τρεις άξονες στους οποίους στηρίζεται το νέο μυθιστόρημα της γνωστής συγγραφέως, μεταφράστριας και δημιουργού των εκδόσεων Ωκεανός –Ενάλιος, Ελένης Κεκροπούλου.

Στην αρχή του βιβλίου, λόγια σοφά του Δάντη και του Πυθαγόρα εναρμονίζονται με το περιεχόμενο του μυθιστορήματος και ακολουθεί μια αφιέρωση της συγγραφέως κυρίως στις νέες γυναίκες, που έχουν τη ζωή μπροστά τους. Διαβάζοντας, όμως, την ιστορία του βιβλίου διαπιστώνεις ότι αυτή ενδιαφέρει, προσεγγίζει και συγκινεί τον καθένα μας ή προσωπικά ή με παρόμοια περιπέτεια ενός

γνωστού του προσώπου.

Το μυθιστόρημα αρχίζει με τον μύθο του Ανδρόγυνου, όπου η συγγραφέας αναφέρει: «Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον μύθο του Ανδρόγυνου στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, όπως τον διηγείται χαριτωμένα, αν και τρομακτικός, ο Αριστοφάνης. Η διχοτόμησή του από τον Δία τρέλανε τα δύο του μισά και τα ώθησε να επιδίδονται σε ακούσια μοιχεία…»
Και είναι η μοιχεία, αυτή που χωρίζει τα ζευγάρια, όπως στην περίπτωση του Ανδρέα και της Τζένης, των οποίων «η ζωή είχε διχοτομηθεί σαν τον Ανδρόγυνο, είχαν γίνει δυο ζωές, παράλληλες, τεθλασμένες, ασυνάντητες», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ελένη Κεκροπούλου. Αιτία, η δαιμόνια Ρωσίδα ερωμένη Λούμπα, που εκμεταλλευόταν την επιπολαιότητα, την αβάσταχτη ελαφρότητα του συζύγου, αλλά και πολλών άλλων ανδρών, τραυμάτιζε τον θεσμό του γάμου αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Η ιστορία του βιβλίου αυτού, αληθινή ή μυθοπλασία, κείμενο λογοτεχνικό σε γλώσσα χυτή και με χαριτωμένη συχνά γλωσσοπλαστία, καθηλώνει τον αναγνώστη με τις συνεχείς ανθρώπινες περιπέτειες, που καταλήγουν σ’ έναν ύμνο για την αγάπη : «Η αγάπη μακροθυμεί και ουδέποτε εκπίπτει… αυτή είναι ο συνδετικός ιστός όλων μας».
Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας ικανοποιεί ακόμη και τον υποστηρικτή της σατανικής Λούμπα με την τελική κάθαρση. Πράγματι,σε πολλά σημεία του όλου έργου μοιάζει να τηρείται ο ορισμός της τραγωδίας του Αριστοτέλη: «δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».
Ένα λιτό και απέριττο σκίτσο ανδρόγυνου στο εξώφυλλο, δίνει μια όμορφη νότα στην όλη αισθητική αυτού του βιβλίου.

The post Το άλλο μισό της Ελένης Κεκροπούλου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα