Θέμα συνόρων με την Ελλάδα έθεσε ο Ράμα- Τι του απαντά η Ε.Ε

22:57 15/2/2019 - Πηγή: Aixmi

Νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας από τον Αλβανό πρωθυπουργό,Έντι Ράμα, ο οποίος μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, αναφέρθηκε στα σύνορα με την Ελλάδα:
«Τι συζητάμε σήμερα

με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης», είπε.

Από την πλευρά τους διπλωματικές πηγές της Αθήνας σημείωσαν ότι «οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα, με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών».
«Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο Κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Κομισιόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς, είπε πως «η Κομισιόν δεν έχει την εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα αναφερόταν σε κάτι τέτοιο (αλλαγή συνόρων)». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι» στο πλαίσιο των Βαλκανίων και των 6 χωρών που υπάγονται στην στρατηγική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, ο στόχος είναι η προσέγγιση και ο κατευνασμός των παθών και ως εκ τούτου δηλώσεις ηγετών προς την αντίθετη κατεύθυνση «δεν βοηθούν».
Και σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν Ελλάδα και Αλβανία «διαπραγματεύονται σύνορα», η Μάγια Κοτσίγιανιτς απάντησε «όχι απ’όσο γνωρίζουμε».

The post Θέμα συνόρων με την Ελλάδα έθεσε ο Ράμα- Τι του απαντά η Ε.Ε appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα