Πέθανε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

21:37 21/1/2020 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, σε ηλικία 81 ετών. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες και πολλά ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε λογοτεχνικές ανθολογίες. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύθηκε το ποιήμά της, «Μοναξιά», στο περιοδικό Καινούργια εποχή μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία και απέκτησε δίπλωμα μεταφράστριας-διερμηνέως.

Έχει μεταφράσει Πούσκιν, Μαγιακόβσκι, Σαίξπηρ.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Darmouth, N.Y.State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη.

Δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Το Μαγικό Των Ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Η ποιήτρια στα 80 της χρόνια μοιράστηκε κομμάτια από  τη ζωή της και μίλησε για την αναπηρία της.

The post Πέθανε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα