Πέταξε στα παιδικά μας όνειρα η Άλκη Ζέη

15:23 28/2/2020 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε η αγαπημένη συγγραφέας Άλκη Ζέη, έχοντας διαγράψει λαμπρή πορεία στον χώρο των Γραμμάτων και συντροφεύσει πολλές γενιές Ελλήνων σε ονειρικά ταξίδια. Ήταν 97 ετών και θα κηδευτεί την Τρίτη από το Α΄Νεκροταφείο.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1925 και ασχολήθηκε με το γράψιμο ήδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών

και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.

Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετά ο ήρωας του κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το καπλάνι της βιτρίνας», το (1963), το είχε εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία. Έχει δε μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Ακολούθησε σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά. Το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», και το 2017 το «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά».

Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν το 1967 -αυτή τη φορά για το Παρίσι- όταν επικράτησε η Χούντα. Επέστρεψαν μετά την πτώση της.
 

The post Πέταξε στα παιδικά μας όνειρα η Άλκη Ζέη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα