Ο Τσίπρας τρέχει για τη συμφωνία και μετά για πρόωρες εκλογές

04:29 11/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Όσα έγραφα στο προηγούμενο σημείωμά μου τα είδαμε να γίνονται πράξη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα σημαντικά μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας», η Ζωή Κωσταντοπούλου και ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν έδωσαν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία κρίνουν ως απαράδεκτη.

Σύνολο, 17 βουλευτές, στους 149 που διαθέτει συνολικά ο Σύριζα. Συν άλλους 15, που δήλωσαν μετά την ψηφοφορία

ότι ότι δεν θα έδιναν θετική ψήφο αν δεν φοβόντουσαν την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Ο πρωθυπουργός, προφανώς, θα επιδιώξει πάση θυσία τώρα τη συμφωνία με τους δανειστές, γνωρίζοντας ότι έχει αποδυναμωθεί εσωτερικά, και όταν την θα κλείσει πιθανότατα θα πάει σε πρόωρες εκλογές…

Διότι δεν μπορεί, φυσικά να έχει δυο υπουργούς που διαφωνούν ανοιχτά μαζί του, ούτε να διατηρεί την πρόεδρο της Βουλής στη θέση της. Το θέμα δεν μπορεί να το λύσει με ανασχηματισμό ούτε με εκλογή άλλου προέδρου, μιάς που το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι κλονίστηκε, πλέον, η συνοχή του κόμματός του.

Συνεπώς, μάλλον ¨μυρίζουν» εκλογές που θα γίνουν με λίστα -εκεί θα έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από όλους αυτούς και να δημιουργήσει ένα περισσότερο ομοιογενές κόμμα.

Το εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με τη στήριξη του Ποταμιού και, ίσως, του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, έχει χαρακτηρίσει αυτού του τύπου τις κυβερνήσεις ως «δοτές». Μόλις χθες τόνιζε «εγώ Παπαδήμος δε θα γίνω»…

Keywords
Τυχαία Θέματα