Δραματική ομιλία Τσίπρα: Κάναμε λάθη, πρώτος εγώ

00:57 11/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Με μια συναισθηματική ομιλία, που περιείχε αυτοκριτικά στοιχεία, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τη Βουλή ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται με τους δανειστές είναι πολύ καλύτερη από το πακέτο Γιούνκερ.

«Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη», είπε. «Από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο. Και δεν μπορώ να το αγνοήσω. Ναι, κάναμε λάθη -ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Διαπραγματευτήκαμε, όμως, ως ίσοι προς ίσους».

Ο κ. Τσίπρας,

που χειροκροτήθηκε μόνο μια φορά στη μέση της ομιλίας του και μία στο τέλος, χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συμφωνία και επισήμανε ότι δε θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
«Η δανειακή συμφωνία απέχει παρα πολύ από τις προγραμματικές μας θέσεις, πρέπει όμως να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ, την οποία προωθούν οι συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι. Οι ίδιοι κύκλοι θέλουν να απαλλαγούν και από τη δική μας μη αρεστή κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ερμήνευσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο λαός πήρε γενναία απόφαση, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρηξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα να φέρω καλύτερη συμφωνία, ακόμη και σε 48 ώρες. Δεν εξαπάτησα το λαό ούτε το συμβούλιο αρχηγών. Εξέλαβα το «όχι» ως εντολή για μια καλύτερη συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας -αλλά και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Τι είπε για την ίδια την συμφωνία;
«Ζήτησα επαρκή χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο, δέσμευση για το χρέος. Αντάλλαγμα, κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

Έχουμε προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας. Έχουμε υπόσχεση αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ Και ουσιαστική συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι καλύτερο από το τελεσιγραφικό, αλλά δυσκολο. Έχουμε πιθανότητα -όχι βεβαιότητα- συμφωνίας και, άρα, τέλους στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και, άρα, τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τα υφεσιακά αποτελέσματα κάποιων μέτρων.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα -άρα τελειώνει η τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε.

Πριν από τη λήξη του τριετούς προγράμματος θα μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πρωτογενή πλεοονάσματα. Θα είναι χαμηλά έως το 2018. Έπρεπε να παράξουμε 30 δισ ενώ τώρα θα έχουμε 17 δισ.

Με το δάνειο θα πληρώσουμε τα 6,8 δισ της ΕΚΤ που λήγουν Ιούλιο -Αύγουστο. Εκ των πραγμάτων μετατρέπεται το βραχυχρόνιο σε μακροχρόνιο χρέος.

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα οικονομικά μέτρα ως αποτέλεσμα του λουκέτου στις τράπεζες».

Keywords
Τυχαία Θέματα