Μετεωρίζεται η κυβέρνηση μετά το τριπλό «όχι» της τρόικας

23:46 28/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε απόψε ότι και οι δυο ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ δεν γίνονται δεκτές από την τρόικα και ορισμένοι εκτίμησαν ότι ανακοίνωσε το τέλος της διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας απο το Μαξίμου μετά από τρίωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δήλωσε στους δημοσιογραφους: «Η τρόικα,

δυστυχώς, ήταν αρνητική και στο θέμα του 10% του οικογενειακού μισθού (επίδομα γάμου) και στο θέμα της επεκτασιμότητας της σύμβασης.
Στο μεν πρώτο είπαν ότι είναι μια πράξη νομοθετημένη ήδη. Στο άλλο είπαν ότι δεν ισχύει πια σχεδόν σε κανένα μέρος στο δυτικό κόσμο. Άρα, δεν είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να το δεχτούν.
Επίσης, υπάρχει ένα τρίτο θέμα που είχαν θέσει τα πολιτικά κόμματα, το θέμα της κύρωσης από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτό η τρόικα δεν το δέχεται και εμμένει στο προαπαιτούμενο και νομίζω –ορθά κατά την άποψή μου- πολύ δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα, αν έπρεπε τελικά η Βουλή να κυρώσει τη σύμβαση».

Μετά απο αυτή τη δήλωση είναι σαφές ότι απομένουν δυο εικοσιτετράωρα για να κλείσει το πακέτο και, παράλληλα, λιγότερο απο 48 ώρες για να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει οριστικά ο Φώτης Κουβέλης. Αυτή, βεβαίως, είναι η μια ανάγνωση των γεγονότων. Διότι η άλλη είναι ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας έχει δυο μέρες για πολιτική διαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου αρκείται στη δήλωση Στουρνάρα και δεν κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση έχει παγώσει.
Η πολιτική ατμόσφαιρα, πάντως, έχει παγώσει σίγουρα, καθώς τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές διαφωνίες με το σχέδιο συμφωνίας με την τρόικα -που αποδέχεται η κυβέρνηση.
Η μεν ΔΗΜΑΡ βρίσκεται, πλέον, στο δίλημμα να αποσυρθεί από την κυβέρνηση εφόσον δεν ψηφίσει τα εργασιακά, το δε ΠΑΣΟΚ είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις …

Keywords
Τυχαία Θέματα