Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια- Καθοριστικό το ποσοστό αποχής

17:20 20/4/2019 - Πηγή: Aixmi

Kυριακή 21 Απριλίου διεξάγονται στα Σκόπια προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του υπερεθνικιστή Γκιόργκε Ιβανόφ που θεωρεί προδοσία την αλλαγή του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα γκάλοπ φέρουν ως πιθανότερο νικητή τον 56χρονο Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τον αλβανικό κόμμα DUI,

που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Είναι θερμός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύρια αντίπαλός του είναι η 63χρονη Γκορντάνα Σιλιανόφσκα Ντάφκοβα, υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DMPNE, από το οποίο προέρχεται και ο νυν πρόεδρος Ιβανόφ. Οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν δεύτερη με ποσοστά περί το 26%- 27%. Αντιτίθεται σφόδρα στη Συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτηρίζει παράνομο το Δημοψήφισμα, λόγω χαμηλής συμμετοχής.

Στην τρίτη θέση αναμένεται να βρεθεί ο Μπλερίμ Ρέκα, υποψήφιος του Besa, δεύτερου μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας. Τα ποσοστά του κυμαίνονται γύρω στο 6% με 8%. Στον δεύτερο γύρο, που έχει προγραμματιστεί για τις Μαϊου αναμένεται να στηρίξει τον Πενταρόφσκι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Η απογοήτευση είναι διάχυτη, λόγω της υψηλής ανεργίας, αλλά και της διαφθοράς. Για να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% κι αυτό είναι αμφίβολο, καθώς πολλοί από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αν το ποσοστό συμμετοχής υπολείπεται του 40% θα θεωρηθεί ήττα για τον Ζόραν Ζάεφ.

The post Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια- Καθοριστικό το ποσοστό αποχής appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα