Ιστορικό ατόπημα η δήλωση Βούτση για τη «μακεδονική» γλώσσα

13:03 11/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Διέπραξε μεγάλη χοντράδα ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνοντας «Δεν γνωρίζω καμία μακεδονική γλώσσα να μιλιέται στην Ελλάδα, άρα δεν δίνουμε κάτι». Ουσιαστικά αποκάλυψε όσα πιστεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τα δημοσιοποιεί, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

Δεν μιλιέται στην Ελλάδα η μακεδονική, λέει ο Νίκος Βούτσης. Άρα,

μπορεί να μιλιέται αλλού. Στα Σκόπια, δηλαδή. Και αφού δεν μιλιέται στην Ελλάδα, δεν δίνουμε κάτι. Συνεπώς, τι μας ενδιαφέρει εμάς πώς λένε τη γλώσσα τους οι Σκοπιανοί, από τη στιγμή που εμείς δεν μιλάμε μακεδονικά;

Έπεσαν και τα προσχήματα, τα οποία έως τώρα τηρούσε η ηγεσία τού ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν είπε ποτέ ότι δεν τρέχει τίποτα αν ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί πως μιλάνε μακεδονικά. Υποστήριξε απλώς ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα επ’ αυτού, επειδή η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί ήδη από το 1977. Ανέσυρε, μάλιστα, κάποια έγγραφα του ΟΗΕ, από τα οποία φαινόταν -υποτίθεται- ότι η Ελλάδα δεν προέβαλε τότε ένσταση στη χρήση του όρου «μακεδονική». Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, που είχε λάβει μέρος στη Διάσκεψη τού ΟΗΕ, το αμφισβητεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον υπουργό να επιμένει.

Φυσικά είναι άλλο το «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, διότι το είχαν δεχθεί κυβερνήσεις πριν από 40 χρόνια» και άλλο «εμείς δεν μιλάμε μακεδονικά, άρα δεν δίνουμε τίποτα» – που παραπέμπει στο «δεν μας καίγεται καρφάκι για το πώς λένε τη γλώσσα τους».

Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση έβαλε όλα της τα χαρτιά στον στόχο να δεχθούν οι Σκοπιανοί σύνθετο όνομα και στο εσωτερικό τους και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Πράγματι, ο Ζάεφ δέχθηκε όνομα για όλες τις χρήσεις και αυτό αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα. Ωστόσο, η αναγνώριση εκ μέρους μας μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας αποτελεί σοβαρό λάθος. Η δε δήλωση του κ. Βούτση συνιστά ιστορικό ατόπημα.

The post Ιστορικό ατόπημα η δήλωση Βούτση για τη «μακεδονική» γλώσσα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα