Η Κίνα θυσιάζει μία επαρχία για να σταματήσει τον κορωνοϊό

16:29 7/2/2020 - Πηγή: Aixmi

Η Κίνα θυσιάζει μία επαρχία στην προσπάθειά της να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως γράφει το Bloomberg. Η αρρώστια έχει σκοτώσει έως τώρα 636 άτομα, ενώ τα κρούσματα είναι ήδη πάνω από 31.000.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την επαρχία Χουμπέι και ειδικότερα την πόλη Ουχάν. Εκεί έχει καταγραφεί το 97% των θανάτων και το 67% των ασθενών που βρίσκεται σε καραντίνα.

«Εάν η επαρχία δεν είχε αποκλειστεί, κάποιοι θα είχαν πάει σε όλη τη χώρα

για να προσπαθήσουν να λάβουν ιατρική βοήθεια και θα είχαν μετατρέψει ολόκληρο το κράτος σε περιοχή πληγείσα από την επιδημία», δήλωσε ο Γιανγκ Κονγκουάν, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. «Η καραντίνα έφερε πολλές δυσκολίες στη Χουμπέι και την Ουχάν, αλλά ήταν το σωστό. Είναι όπως όταν είσαι σε πόλεμο –μερικά πράγματα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να γίνουν».

Στην αρχή έγιναν λάθη από τοπικούς αξιωματούχους, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδοθεί ευρύτερα. Αν και οι γιατροί εντόπισαν για πρώτη φορά μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο στις αρχές Δεκεμβρίου και από άνθρωπο σε άνθρωπο στις αρχές Ιανουαρίου, οι κινεζικές Αρχές δεν σταμάτησαν αμέσως τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων. Έτσι, πριν από την έναρξη των ετήσιων διακοπών της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα, στις 24 Ιανουαρίου, τα κρούσματα πέρασαν τα σύνορα της Χουμπέι.

Ενδεικτική της ολιγωρίας που υπήρξε είναι η δήλωση του καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουχάν, Ζενγκ Γιαν, ότι «ήταν σαν ξαφνική νεροποντή που μας έπιασε στον ύπνο».

Οι 110 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην πόλη, που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό, είχαν ήδη υπερκαλυφθεί όταν η Κίνα ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι θα λάβει την πρωτοφανή απόφαση να θέσει σε καραντίνα την Ουχάν, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει σε πιθανούς φορείς του ιού να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τον κορωνοϊό, αλλά και να αποτρέψει άλλους να ταξιδέψουν στην Ουχάν. Μάλιστα, η εξάπλωση του ιού οδήγησε στην απόφαση η καραντίνα να εφαρμοστεί σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την καραντίνα, σε συνδυασμό με τις ήδη κλονισμένες υποδομές της πόλης, οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των υψηλής ποιότητας απολυμαντικών, στα νοσοκομεία της Ουχάν ήταν πολλές.

«Μας συμβούλευσαν να χρησιμοποιούμε μάσκες, γάντια και προστατευτικά ρούχα με οικονομία και να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στην τουαλέτα, κάτι που θα απαιτούσε την αλλαγή της προστατευτικής ενδυμασίας», δήλωσε μία γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουμπέι. 

Περισσότεροι από 8.000 γιατροί από όλη την Κίνα έχουν μεταβεί στη Χουμπέι, κυρίως στα 27 νοσοκομεία της Ουχάν που έχουν οριστεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονωϊό. Οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε μικρότερες κοντινές πόλεις. Παράλληλα, δύο νέα νοσοκομεία, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών, κατασκευάστηκαν σε μόλις 10 ημέρες (από περισσότερους από 2.000 εργάτες), ενώ γήπεδα, γραφεία και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε μονάδες απομόνωσης.

The post Η Κίνα θυσιάζει μία επαρχία για να σταματήσει τον κορωνοϊό appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα