Το βραβείο Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

19:49 13/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Στους Βενεζουελάνους, στην πολύπαθη χώρα, αλλά και ανά τον κόσμο ανήκει το βραβείο Ζαχάρωφ 2017 που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, όπως επισήμανε στον εναρκτήριο λόγο της πανηγυρικής τελετής, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλέον σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, ενώ ζήτησε ελεύθερη προσφυγή στις κάλπες ώστε οι πολίτες της χώρας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Αναφερόμενος στις πρακτικές Μαδούρο,

ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ηγέτης της Βενεζουέλας αποφάσισε με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού η χώρα πρέπει να επιστρέψει στη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, από την πλευρά του, ζήτησε μεταξύ άλλων ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και από Ευρώπη και διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσουν στενά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, μέλη των οικογενειών και εκπρόσωποι των πολιτικών κρατουμένων, όπως η Αντονιέτα και ο Λεοπόλντο Λόπες (γόνεις του Λεοπόλντο Λόπες), η Πατρίσια Γκουτιέρες (σύζυγος του Ντανιέλ Σεμπάλος), η Γιαμίλ Σάλεχ (μητέρα του Λόρεν Σάλεχ), ο Χοσέ Ιγνασιο (δικηγόρος του Αλφρέδο Ράμος) και η Αλεξάντρα Γκονζάλες (αδερφή της Αντρέα Γκονζάλεζ).

Πάντως, αίσθηση, ερωτηματικά και αντιδράσεις προκάλεσε η αποχή από την τελετή της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών του GUE (Ευρωπαϊκή Αριστερά), όσο και το γεγονός, ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δεν σηκώθηκε κατά τη βράβευση.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται και στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, με τον πληθωρισμό να έχει αφήσει εκατομμύρια να παλεύουν για την επιβίωσή τους, μη μπορώντας να αποκτήσουν ούτε βασικά είδη, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Μόνο μέσα στο 2017, 120 περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κυρίως κατά της κυβέρνησης του Νικολά Μαδούρο, αφαιρέθηκαν οι εξουσίες από την Εθνσυνέλευση, στην οποία κυριαρχούν οι δυνάμεις που είναι αντίθετες με τον Μαδούρο, ενώ σύμφωνα με το Foro Penal Venezolano, υπάρχουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας.

Το βραβείο Ζαχάρωφ παραδοσιακά απονέμεται κάθε Δεκέμβριο από το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων απο τις πολιτικές ομάδες του, είτε ομάδες το λιγότερο 40 Ευρωβουλευτών. Κατόπιν, οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και στη συνέχεια, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα λάβει τη διάκριση.

The post Το βραβείο Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα