Οι μουσουλμάνοι ηγέτες ζητούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

19:17 13/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Την έντονη αντίθεση τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ εξέφρασαν οι ηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη οι μουσουλμάνοι ηγέτες ανέφεραν: «Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ

πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του».

Επιπλέον πρόσθεσαν: «Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη».

Εκτιμούν, επίσης, πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» κάνοντας λόγο στην ανακοίνωση για «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν που φιλοξένησε τη Σύνοδο βρήκε ευκαιρία να αντιταχθεί στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα στην Άγκυρα υποστήριξε τη στάση του Ερντογάν.

Η Σύνοδος της Τετάρτης δίνει στον Τούρκο Πρόεδρο ηγετικό ρόλο σε μια δύσκολη για αυτόν στιγμή καθώς φαίνεται να έχει απομονωθεί από την διεθνή πολιτική σκηνή από κάποιους από τους παραδοσιακούς συμμάχους του. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής αναμένεται να αποτελέσουν πρόκληση για τον Ερντογάν. Αλλά με τις βίαιες αντιπαραθέσεις που εξακολουθούν να εκδηλώνονται στην Ιερουσαλήμ, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί την τεταμένη κατάσταση και θα τονίσει την ανάγκη για μια ισχυρή και ενωτική στάση.

The post Οι μουσουλμάνοι ηγέτες ζητούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα