Γιασμίν, έτσι λένε τη φωνή των προσφύγων στη Μόρια

13:14 11/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Καλύτερα να μη μιλάμε, να κλειστούμε σε τέσσερις τοίχους, να φορέσουμε ζεστά ρούχα, όποιος μπορεί κι έχει μερικά ευρώ, ας βάλει και τη θέρμανση στο φούλ, έπειτα όλοι μαζί να φτιάχνουμε χιονένια avatar, να στέλνουμε γλυκές ευχούλες σε άγνωστους φίλους και να χαρούμε τη δροσιά του χειμώνα.
Τι καλά που θα ήταν! Αν ήταν για όλους έτσι.

Όμως είναι κάτι περίεργοι τύποι που μακριά από προσωπικό συμφέρον πάνε και σκαλίζουν μέσα στο χιόνι, ξεθάβουν ανθρώπους και ελευθερώνουν συναισθήματα, βγάζουν στη φόρα ότι πιο ενοχλητικό,

ότι πιο τραγικό γίνεται σήμερα στην Ευρώπη.

Μια στιγμή, προσοχή, πληροφορίες και φωτογραφίες μέσα από το camp δεν επιτρέπονται! Σύμφωνα με τις περιγραφές της Yasmin Verschure, που βρίσκεται έξω από το στρατόπεδο της Μόρια στην Μυτιλήνη, εκεί χτυπά η καρδιά της διαπολιτισμικής εξέλιξης σε μια παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο βρασμού.

Ποια δηλαδή είναι η Yasmin Verschure; σίγουρα αξίζει να ρίξουμε τα μάτια και τη σκέψη μας επάνω της! Η Yasmin έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει βρεθεί όπου υπάρχει δυστυχία, όχι για να βγάλει φωτογραφίες και να διεκδικήσει τίτλους.

Η γυναίκα γίνεται μάνα, απλώνει τα χέρια της σε κάθε δύστυχο αναγκαστικό ταξιδιώτη και τουλάχιστον προσπαθεί, για να μοιράσει ασύστολα αγάπη και στοργή, παλεύει να βοηθήσει όπως μπορεί τους συν-ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τους ακούει, τους εμψυχώνει και τους επαναλαμβάνει πόσο πολύ πιστεύει σε αυτούς!

Έτσι τους τελευταίους μήνες βρέθηκε να ζει στην Μόρια της Μυτιλήνης μαζί με τον σύντροφο της, τον Γκίρι. Για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα, το ζευγάρι δεν έχει καμμιά σχέση με ΜΚΟ, είναι πολύ μακριά από κρατικά πακέτα και επιχορηγήσεις και είναι το τελευταίο που θα ήθελε να κάνει, όπως η ίδια δηλώνει! Για αυτό το λόγο δεν έχουν ρόλο, σύμφωνα με τις αρχές, δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στο εσωτερικό του κέντρου προσφύγων της Μόρια.

Τι μας λέει η Yasmin για την παγωμένη Μόρια;

“Είναι απίστευτο, αυτό που γίνεται εδώ, ζούμε μια τραγωδία, επιτέλους οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τύπο, αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στην Μόρια ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι, η Yasmin μας βεβαιώνει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπερνούν τις 5.000!

Η Ολλανδέζα ακτιβίστρια, που το όνομα της στα Πακιστανικά σημαίνει δώρο Θεού, συνεχίζει να μας περιγράφει την κατάσταση:

“Ξαφνικά η Μόρια έγινε πρωτοσέλιδο, οι εικόνες που βγαίνουν από το στρατόπεδο είναι πολύ σκληρές, το παλεύουμε, όμως το κρύο δεν παίζεται και η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτε! Εδώ οι άνθρωποι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περπατούν, να στέκονται ώρες σε μια ουρά για φαγητό και να κινούνται πάνω- κάτω για να ζεσταθούν. Επίσης εδώ και μερικές βδομάδες εκατοντάδες πρόσφυγες εξαφανίστηκαν από τη Μόρια, ταξίδεψαν για την Αθήνα, πρόκειται για χιλιάδες ψυχές που ζουν με την αγωνία της ελπίδας.

Οι αποφάσεις και οι εντολές μέσα από ζεστά γραφεία είναι άκυρες.

Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Κανείς δεν διακινδυνεύει τη ζωή του για το τίποτα. Ναι, τολμώ, μέσα από την εμπειρία μου να το φωνάξω”.

Η κακοκαιρία θα περάσει, τα φώτα της δημοσιότητας θα πάψουν να πέφτουν έστω και ξώφαλτσα στη Μόρια, πρόσφυγες, μετανάστες και εμείς μαζί, όλοι θα ψάχνουμε για έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο, περισσότερο δίκαιο και τίμιο κόσμο. Άραγε υπάρχει κάτι τέτοιο ή πρόκειται για την χειρότερη, την πιο άγρια ονείρωξη;

Η ακτιβίστρια Υasmin Verschure από τη Μόρια, μέσα σε ένα άγριο καταχείμωνο, μας στέλνει την πιο ελπιδοφόρα αγκαλιά της:

“Στην Μόρια συμβαίνει κάτι συγκλονιστικά όμορφο, εδώ ζουν 50 διαφορετικές κουλτούρες και όλοι μαζί παλεύουν να επιβιώσουν, μάλιστα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βγήκαν για πρώτη φορά από την πατρίδα τους, έφτασαν εδώ και μαθαίνουν να ζουν μέσα σε μια αυθεντικά πολυ-πολιτισμική κοινωνία!

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που έχουν χάσει τα πάντα, οι περισσότεροι έχουν πίσω τους φρικτές ιστορίες, όλοι μαζί χορεύουν και τραγουδάνε, όλοι μαζί ψάχνουν τρόπους και προσπαθούν να ζήσουν.

Όσο χάλια κι αν είναι στη Μόρια τουλάχιστον έχουν ένα πιάτο φαγητό, προσπαθούν να μάθουν να ζουν όλοι μαζί”.

Περισσότερες πληροφορίες για την Yasmin: http://www.yasminverschure.nl/eng/

Ξαφνικά η κατάσταση στη Μόρια έγινε πρωτοσέλιδο, εικόνες βγαίνουν μέσα από το στρατόπεδο, εδώ το παλεύουμε, όμως το κρύο δεν παίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε, για εβδομάδες εκατοντάδες πρόσφυγες εξαφανίζονται από τη Μόρια για την Αθήνα, χιλιάδες ψυχές ζουν με την αγωνία.

Οι αποφάσεις πίσω από γραφεία είναι άκυρες.

Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Κανείς δεν διακινδυνεύει τη ζωή του για το τίποτα – τολμώ να πω τώρα, από την εμπειρία μου.

Ξαφνικά, η κατάσταση στη Μόρια είναι HOT ειδήσεων. Βλέπω τις ίδιες εικόνες στο Facebook μου. Έρχονται μέσα από το στρατόπεδο – ο μόνος τρόπος.

Ο δρόμος ή οι teashops είναι μέρη όπου μπορείτε να μας βρείτε. Εδώ παλεύουν – τραγουδούν και χορεύουν. Το κρύο είναι ένα πράγμα. Αλλά όχι πάρα πολύ να δει ή να ακούσει και να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας είναι κάτι άλλο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Οι ντόπιοι έχουν τεθεί εκτός παιχνιδιού και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεσμεύονται με το χέρι και τα πόδια.

Για εβδομάδες εκατοντάδες πρόσφυγες εξαφανίζονται παράνομα στην Αθήνα. Τους έχουν βάλει στα πλοία με «επίσημα έγγραφα» από την αστυνομία. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στους δρόμους με την ελπίδα μιας δίκαιης λύσης – τι να ΜΗΝ έρθετε στη Μόρια – ή εξαφανίζονται παράνομα στην Ευρώπη. Και έτσι έχουμε αυτό που δεν θέλουμε. Μόρια-κράτηση-στρατόπεδο-lesvosEurope είστε έτοιμοι να ξυπνήσει; Πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουν αποφάσεις πίσω από το γραφείο τους, χωρίς καν να γνωρίζουν. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Κανείς δεν διακινδυνεύει τη ζωή του για το τίποτα – τολμώ να πω τώρα, από την εμπειρία μου.

Keywords
Τυχαία Θέματα