Γαλλία: Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ

08:28 24/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Σοκ έχουν προκαλέσει στη Γαλλία αλλά και στη διεθνή κοινότητα οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Liberation και της ιστοσελίδας Mediapart ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε από το 2006 έως το 2012 και τους τρεις προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά

Ολάντ.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Espionnage Elysée» (κατασκοπεύστε το Ελιζέ) ήταν «άκρως απόρρητη», σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα από τον ιστότοπο Wikileaks, τις οποίες επικαλείται η γαλλική εφημερίδα.

«Για δέκα χρόνια οι ΗΠΑ άκουγαν τους Γάλλους προέδρους. Στα πέντε έγγραφα που δημοσιεύουμε, τα τέσσερα είναι κατηγορίας G, κατηγορία που αφορά έγγραφα πολύ ευαίσθητου περιεχομένου, άλλα είναι κατηγορίας NF, με περιεχόμενο δηλαδή που δεν πρέπει να έρθει σε γνώση ξένων κυβερνήσεων, και τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη αντικείμενο υποκλοπής» γράφει η ιστοσελίδα Mediapart .

Το Ελιζέ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο εκτός του ότι ερευνά «τι περιλαμβάνει η υπόθεση». Κύκλοι του πρώην προεδρου Νικολά Σαρκοζί διέρρευσαν σε δημοσιογράφους ότι «η κατασκοπεία είναι απαράδεκτη ως γενικός κανόνας, ακόμα περισσότερο δε ανάμεσα σε κατασκόπους».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το πρωί της Τετάρτης.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

Keywords
Τυχαία Θέματα