Εurogroup- «Ξεκλειδώνει η τρίτη αξιολόγηση

17:11 22/1/2018 - Πηγή: Aixmi

«Το πιο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 19 υπουργών της ευρωζώνης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «αιτήματος για προληπτική πιστωτική γραμμή» μετά το πέρας της διάσωσης στις 20 Αυγούστου 2018.

Ειδικότερα, ο Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο «για λήψη κοινής απόφασης», αλλά παρέπεμψε «σε μελλοντικές συζητήσεις». Επιπλέον ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι κοντά στο να

κλείσει την 3η αξιολόγηση», πως αναμένει να ακούσει την αποτίμηση των θεσμών. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση που θα προηδρεύσει ο Σεντένο και εξέφρασε τη χαρά του και την…ανυπομονησία του γι’αυτόν τον ρόλο.

Πάντως στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που έκανε λόγο για «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας και διευκρίνισε ότι στο επόμενο στάδιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μελλοντική εποπτεία.

Κομισιόν: Κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για το ελληνικό χρέος μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους την οποία εκπόνησε η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, ένας «κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του δημοσίου χρέους, περιλαμβανομένης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, της παράτασης των προθεσμιών λήξης, της περιόδου χάριτος, και της χρήσης των ANFAS και των SMPs, θα επέφεραν το ελληνικό δημόσιο χρέους σε βιώσιμα επίπεδα σε όρους ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν «τα επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε μια σειρά από αρνητικούς κινδύνους:

(1) την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,

(2) τους κινδύνους για την ανάπτυξη από τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση της παραγωγικότητας».

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «σύμφωνα με το βασικό σενάριο του DSA, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 181,1% το 2017, το 165% το 2020, και το 127,2% το 2030 και 96,4% το 2060. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης (GFN) προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 16,7% του ΑΕΠ το 2017, πριν μειωθεί σημαντικά στο 7,5% το 2021. Το GFN προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 2020 και μετά φθάνοντας το 23% το 2055 και υποχωρώντας στο 21,9% έως το 2060.

Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, θα εκταμιευθούν 7,5 δισ. μετά την ολοκλήρωση και των προαπαιτούμενων.

The post Εurogroup- «Ξεκλειδώνει η τρίτη αξιολόγηση appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα