Στην Κοπεγχάγη ο Πουτζδεμόν – Δεν επανεκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

17:09 22/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε εισαγγελικό αίτημα να επαναφέρει σε ισχύ το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Ο Πουτζδεμόν εντοπίστηκε στη Δανία, οπου ταξίδεψε από τις Βρυξέλλες για να εκφωνήσει μια ομιλία, και αντιμετωπίζει στην Ισπανία δεκάδες χρόνια κάθειρξης επειδή ηγήθηκε της προσπάθειας της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.

Η απόφαση να τεθεί εκ νέου σε ισχύ

το ένταλμα σύλληψης αναβάλλεται μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του, αναφέρεται σε δήλωση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής εκτιμά, επίσης, πως η σημερινή μετακίνηση του Πουτζδεμόν από το Βέλγιο στη Δανία έχει ακριβώς στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευθεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν νωρίτερα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σύλληψή καθώς αφού έφυγε από τις Βρυξέλλες μπορούσε να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του και να τον οδηγήσει σε σύλληψη.

Μία ώρα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πάμπλο Γιαρένα να ενεργοποιήσει το ένταλμα και ο Πουτζδεμόν να παραδοθεί στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Reuters πέρασε από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Πουτζδεμόν βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για να παρευρεθεί σε ημερίδα που διοργανώνει Πανεπιστήμιο της Δανίας για την Καταλονία στις 14:00 τοπική ώρα και αυτή είναι η πρώτη έξοδος του από το Βέλγιο σε 80 ημέρες.

Η φωτογραφία είναι από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών το πρωί και δημοσιεύεται από την El Pais.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη, Ρότζερ Τόρεντ πρότεινε τον καθαιρεθέντα Πουτζδεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της επαρχίας λέγοντας ότι η υποψηφιότητα αυτή είναι απολύτως νόμιμη.

The post Στην Κοπεγχάγη ο Πουτζδεμόν – Δεν επανεκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα