Εισαγγελέας για Βατοπαίδι: Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι

18:02 15/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για βαρύτατα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα στην υπόθεση του Βατοπαιδίου πρότεινε η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ το αποκαλούμενο «σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών».

Σύμφωνα με την κυρία Βασιλική Κρίνα, οι 14 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ και ο μονάχος Αρσένιος, ενεργούσαν χωρίς υπαιτιότητα και μάλιστα με την πεποίθηση ότι ενεργούσαν σύννομα, κι έτσι πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να

αθωωθούν όλοι όσοι κάθονται στο εδώλιο, εισήγηση που προκάλεσε χειροκροτήματα στο κοινό το οποίο αποτελείτο από ιερείς, μοναχούς και μοναχές.

Ανάμεσα στις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι κατά περίσταση για απιστία, ηθική αυτουργία σε αυτή, ψευδείς βεβαιώσεις, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και άλλων παροχέων εκτάσεων με άλλα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν προέκυψε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων κι έτσι δεν στοιχειοθετείται καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος τους.

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα, ούτε αν χαρακτηρίστηκε ως το «σκάνδαλο» της μονής Βατοπαιδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι» είπε η κυρία Κρίνα.

Αναφερόμενη στον ρόλο των Εφραίμ και Αρσένιου, σχολίασε πως «οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους, δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τούς εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκουν». Και συμπλήρωσε: «Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές«.

Όπως είπε η εισαγγελέας, μερικά από τα ακίνητα, εξαιτίας των ελαττωμάτων που είχαν, «όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή» και αναρωτήθηκαν: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του Δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο, από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;«.

Μάλιστα, υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και γι’ αυτό πίστευαν ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες, προσθέτοντας ότι αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων περιοχών αρμόδια να αποφανθούν σχετικά είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα