Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Βρετανίας για την επίθεση σε διπλό πράκτορα

14:38 17/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Με το ίδιο νόμισμα απάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία έδιωξε 23 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας ανοιχτά τη Μόσχα ως υπεύθυνη για τη δολοφονική επίθεση κατά τού πρώην διπλού πράκτορα, Σκριπάλ, και της κόρης του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών, τους οποίους ανακήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ακυρώνει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και, επίσης, ότι βάζει λουκέτο στο Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Ο

υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ως «πρόστυχες και ανυπόστατες». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, τόνισε πως «οποιαδήποτε αναφορά ή εμπλοκή του προέδρου μας στο περιστατικό αποτελεί σοκαριστικό και ασυγχώρητο διπλωματικό παράπτωμα».

Στο πλευρό τής Βρετανίας τάχθηκαν οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ. Εξέδωσαν, μάλιστα, κοινή ανακοίνωση αναφέροντας:

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018. Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας».

Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Βρετανίας για τη δολοφονία τού διπλού πράκτορα

The post Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Βρετανίας για την επίθεση σε διπλό πράκτορα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα