Προοπτικές χρόνου: Λύση σε προσωπικές κρίσεις;

23:31 16/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Κατά τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον όσον αφορά στην έρευνα των χρονικών προοπτικών, που εντάθηκε ιδιαίτερα με τη δημιουργία ερωτηματολογίου από τους Zimbardo και Boyd (1999). Οι συγγραφείς αναφέρουν, ότι οι χρονικές προοπτικές υιοθετούνται μέσω μαθησιακών διαδικασιών και είναι παράγωγα που επηρεάζουν αποφάσεις και ενέργειες.

Σύμφωνα με τους Zimbardo και Boyd (1999) υπάρχουν πέντε διαφορετικές προοπτικές χρόνου, που επιδρούν στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι χρονικoί αυτοί προσανατολισμοί αφορούν:στο θετικό παρελθόν (όταν

οι καλές αναμνήσεις αναβιώνουν συχνά), το αρνητικό παρελθόν (η επικέντρωση σε άσχημες αναμνήσεις και συναισθήματα από το παρελθόν), το ηδονιστικό παρόν (όταν εντείνονται οι επικίνδυνες συμπεριφορές και η αναζήτηση ηδονής και αδρεναλίνης), το μοιρολατρικό παρόν (η θεώρηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, καθώς η μοίρα είναι υπεύθυνη για ότι μας συμβαίνει) και τομέλλον (κυνήγι στόχων μέσω σκληρής δουλειάς). Κατά αυτόν τον τρόπο οι συνδυασμοί που προκύπτουν από τις προοπτικές χρόνου, οδηγούν σε ποικίλες επιδράσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινης συμπεριφοράς και σκέψης.

Σε μια έρευνα (Papastamatelou, J., Unger, A., Giotakos, O., &Athanasiadou, F. (2015). Is Time Perspective a Predictor of Anxiety and Perceived Stress? SomePreliminaryResultsfromGreece. PsychologicalStudies, 60(4), pp. 468–477) που αποτελείται από δυο μελέτες εξετάστηκε η σχέση μεταξύ του χρονικού προσανατολισμού και της αγχώδους διαταραχής / του αντιλαμβανόμενου στρες, ενώ λάβαμε επίσης υπόψην την απόκλιση από έναν ισορροπημένο χρονικό προσανατολισμό (Deviationofa Balanced Time Perspective). Η απόκλιση αυτή, εννοεί μια απομάκρυνση από το ιδανικό σκορ σε καθεμία από τις πέντε χρονικές διαστάσεις.

Στην πρώτη μελέτη εξετάστηκε η σχέση μεταξύ χρονικού προσανατολισμού και αγχώδους διαταραχής σε ένα δείγμα 204 αντρών, που διαχωρίστηκε σε 105 άτομα με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή και σε 99 χωρίς την παρουσία αγχώδους διαταραχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι ο μελλοντικός προσανατολισμός δεν σχετίζεται με την αγχώδη διαταραχή. Το να έχουμε λοιπόν μια αισιόδοξη ματιά προς το μέλλον, μας απαλλάσσει από τη διαταραχή άγχους.Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα με αγχώδη διαταραχή παρουσιάζουνυψηλότερη απόκλιση από έναν ισορροπημένο χρονικό προσανατολισμό.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ χρονικού προσανατολισμού και αντιλαμβανόμενου στρες σε ένα δείγμα 71 φοιτητών. Ο αρνητικός προσανατολισμός στο παρελθόν και ο μοιρολατρικός προσανατολισμός στο παρόν σχετίζονται με υψηλά επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες. Όπως η αγχώδης διαταραχή, έτσι και το υψηλά αντιλαμβανόμενο στρες σχετίζεται με μεγαλύτερη απόκλιση από έναν ισορροπημένο χρονικό προσανατολισμό.

Σε μια άλλη έρευνα (Papastamatelou, J., &Unger, A. (2018). Differences in Burnout Proneness depend on Time Perspective – Evidence from an Occupational Sample of Industrial Employees and MBA-Students. Dialogues in ClinicalNeuroscience&Mental Health, 1(1), pp.52-57) εξετάστηκε η επίδραση των χρονικών προοπτικών στις τάσεις επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτού του είδους η εξουθένωση διαχωρίζεταικατά τουςMaslachκαι Jackson(1981)στησυναισθηματική εξάντληση,τον κυνισμόκαιτημειωμένη προσωπική επίτευξη. Το δείγμα αποτελείται από 151 Γερμανούς υπαλλήλους μιας διεθνούς εταιρίας και MBA-φοιτητές.
Όπως και στην περίπτωση του αντιλαμβανόμενου στρες, ο αρνητικός προσανατολισμός στο παρελθόν και ο μοιρολατρικός προσανατολισμός στο παρόν, έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης,ενισχύοντας τη συναισθηματική εξάντληση. Σε αντιδιαστολή ο ηδονιστικός προσανατολισμός μειώνει τη συναισθηματική εξάντληση αλλά και την προσωπική επίτευξη. Ο μελλοντικός προσανατολισμός μειώνει τον κυνισμό, αυξάνει την προσωπική επίτευξη και κατά αυτόν τον τρόπο επιδρά θετικά, μειώνοντας τις τάσεις επαγγελματικής εξουθένωσης. Αποκλίσεις από έναν ισορροπημένο χρονικό προσανατολισμό, έδειξαν να αυξάνουν τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και στις τρεις διαστάσεις.

Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη σχέση με τo χρονικό μας προσανατολισμό,κρατώντας μια καλή σχέση με το παρελθόν, απολαμβάνοντας το παρόν και έχοντας και το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον;

The post Προοπτικές χρόνου: Λύση σε προσωπικές κρίσεις; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα