Δικαίωση Παλαγγιά; Ρωμαικός ο Τύμβος στην Αμφίπολη;

11:57 21/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Όλγα Παλαγγιά «πετροβολήθηκε» από συναδέλφους της αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ, όταν ήδη από τα πρώτα στάδια της ανασκαφής στην Αμφίπολη είχε υποστηρίξει ότι ο Τύμβος -όπως τον βλέπουμε σήμερα- είναι των ρωμαϊκών χρόνων, και εκεί είναι θαμμένοι πολλοί νεκροί από τη μάχη των Φιλίππων (όπου ο στρατός του Οκταβιανού και του Μάρκου Αντώνιου νίκησαν τον Βρούτο και τον Κάσιο το 42 πχ).

Τώρα που αποκαλύφθηκε ότι μέσα στον τάφο

βρέθηκαν σκελετοί πέντε προσώπων, η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επανέρχεται, και δηλώνει ότι πρέπει να έχουν ταφεί και άλλοι πολλοί εκεί. Άλλωστε, μόνο τα 157 οστά έχουν αποδοθεί σε 5 άτομα, ενώ έχουν βρεθεί πολλά περισσότερα.

«Ο τάφος είναι μακεδονικός και ξεκινάει ίσως από τον 4ο αιώνα», λέει, «αλλά χρησιμοποιήθηκε ξανά μετά από αιώνες, όταν και τοποθετήθηκαν οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες, πιθανότατα τον 1ο αιώνα».

Στην ερώτηση αν αποκλείει να έχει ταφεί εκεί η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι κατηγορηματική: «Αποκλείεται, η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε στην Πύδνα όπου και ετάφη. Έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές στην Πύδνα. Ο μόνος Βασιλιάς που πέθανε στην Αμφίπολη είναι ο Φίλιππος ο πέμπτος».

Και το βρέφος που βρέθηκε θαμμένο;
«Πρέπει να είναι από κάποια τοπική οικογένεια της Αμφίπολης», απαντά.

Keywords
Τυχαία Θέματα