Τhe Guardian: Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητούν 35 οικονομολόγοι

11:57 21/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Την επιστολή 35 διεθνών οικονομολόγων και ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν ότι η επιμονή στην εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους, όπως θεωρείτε από αυτούς το χρέος της Ελλάδας, και οι επιβεβλημένες πολιτικές λιτότητας, οδηγούν μόνο σε περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας με δραματική επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η επιστολή δηλώνει ότι:

«Ως οικονομολόγοι σημειώνουμε τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ματαιότητα και τους κίνδυνους που προκύπτουν από την επιβολή συνθηκών αποπληρωμής μη βιώσιμου χρέους σε δανειζόμενες χώρες, τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας σε ασθενείς οικονομίες, και τα καταστροφικά αποτελέσματα που αυτές φέρουν για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Έτσι προτρέπουμε την Τρόικα να διαπραγματευτεί καλόπιστα με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να συμφωνηθεί η ακύρωση μεγάλου μέρους του χρέους, και να εδραιωθούν νέοι όροι αποπληρωμής, που θα στηρίξουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Η συμφωνία πρέπει να σηματοδοτήσει την δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού πλαισίου, που θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές πολιτικές και όχι αυτές που οδηγούν στον πληθωρισμό.

Επιπλέον, προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση, να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας, που συνθλίβει την οικονομία, και να υιοθετήσει ένα περισσότερο επεκτατικό μοντέλο χρηματοπιστωτικής πολιτικής που θα στοχεύει στην άμεση ανακούφιση από την φτώχια ενδυναμώνοντας παράλληλα και την εγχώρια ζήτηση.»

Διαβάστε περισσότερα: http://marketnews.gr/article/20100/the_guardian_kourema_tou_ellhnikou_xreous_zhtoun_35_oikonomologoi#sthash.aKTSon7f.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα