Η ελεύθερη διανόηση γίνεται θύμα ενός σύγχρονου Ισλάμ…

11:57 21/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Στο χάραμα του 2015 μια τραγωδία χάραξε την ανθρωπότητα. Το τρομακτικό χτύπημα που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές από το ισλαμικό κράτος στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, συγκλόνισε το Παρίσι και τη διεθνή κοινότητα.

Γάλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για περιστατικό που μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη Γαλλία, μια χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ε.Ε., καθώς η πολυπολιτισμικότητά της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις

γαλλικές αποικίες, που συμπεριλαμβάνουν και μουσουλμανικές χώρες.

Όμως, το χάσμα μεταξύ των Γάλλων υπηκόων μουσουλμάνων και των Γάλλων υπηκόων χριστιανών γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνο. Πολλά περιστατικά απείλησαν κατά καιρούς την γαλλική κοινωνία πριν συμβεί το μοιραίο για τη ζωή τόσων ανθρώπων της Charlie.
Θα αναφερθώ σε ένα μόνο, που θα έπρεπε ήδη από το 2008 να προβληματίσει τους Γάλλους δημοκράτες, γιατί όταν το ελεύθερο πνεύμα διώκεται για χάρη του Ισλάμ και ουδείς αντιδρά, το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει και η κατάρρευση της κοινωνίας είναι αναπόφευκτη.

Ο Γάλλος πανεπιστημιακός Σιλβαίν Γκουγκενέμ έγινε γνωστός κυρίως μετά τη δημοσίευση, το 2008, του βιβλίου του «Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν-Μισέλ. Οι ελληνικές ρίζες της χριστιανικής Ευρώπης», που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα μεταφρασμένο την επόμενη χρονιά.
Η πολεμική που γέννησε το βιβλίο αυτό και χαρακτηρίστηκε «κυνήγι μαγισσών» από τον μεγάλο ιστορικό του Μεσαίωνα Ζακ Λε Γκοφ, ταλαιπώρησε ψυχικά τον συγγραφέα και τελικά τον ανάγκασε να σταματήσει την πανεπιστημιακή διδασκαλία του στην Λυών.

Ποια ήταν άραγε η… αμαρτία του; Το βιβλίο μιλά για τις αξίες του αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και αναδεικνύει τη συνεισφορά του βυζαντινού ελληνισμού στην Ευρώπη. Αξίζει πιστεύω σήμερα, μετά τα γεγονότα του Παρισιού, να επικεντρωθούμε στην αναφορά εκείνη που προκάλεσε τον θόρυβο γύρω από την προσωπικότητα του αμφιλεγόμενου Σ. Γκουγκενέμ.

Ο Γάλλος διανοητής επισημαίνει στο έργο του την απόλυτη συνάφεια ανάμεσα στον αρχαιοελληνικό και τον χριστιανικό Πολιτισμό. Θεωρεί, δηλαδή, ότι ο χριστιανικός κόσμος βρήκε στην αρχαιοελληνική σκέψη ένα ορθολογικό πνευματικό μέσο που αναζητούσε για να εκφράσει τα μυστήρια της πίστης, και ότι η ελευθερία του ευρωπαϊκού πνεύματος έχει τις ρίζες της στη χριστιανική διδασκαλία.

Το αξιοπρόσεκτο, όμως, και επίμαχο σημείο στη σκέψη του συγγραφέα είναι ότι η συνάφεια, που επισημαίνει, ήταν και η βαθύτερη αιτία για τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού στο σύγχρονο κόσμο. Θα φανταζόταν, λοιπόν, κανείς ότι η αναγνώριση αυτού του Πολιτισμού ήταν η αιτία της δίωξης του Γκουγκενέμ.

Όχι, βέβαια! Το μοιραίο σφάλμα του συγγραφέα ήταν η μη αναφορά του στο Ισλάμ, καθώς υπάρχει μια ισχυρή ομάδα διανοούμενων, που υπερασπίζεται με πάθος τον ισλαμικό Πολιτισμό και τη συνεισφορά του στη Δύση και καταδικάζει, παράλληλα, τους Γάλλους για αποικιοκρατική και δεσποτική αντίληψη.

Πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα γράφτηκαν από Έλληνες δημοσιογράφους καθώς και συνεντεύξεις του ίδιου του συγγραφέα δημοσιεύτηκαν για την περιπέτεια του βιβλίου του. Σε μια από τις συνεντεύξεις αυτές ο Γκουγκενέμ εξομολογείται: « Αν το βιβλίο είχε γραφεί πριν από δέκα χρόνια δεν θα υπήρχε καμία αντίδραση, σήμερα έφθασε να μου επιτίθεται και μερίδα της Εκκλησίας, επειδή μέσω του Βυζαντίου υποτίθεται ότι έδινα νέο βάρος στην Ορθοδοξία. Σήμερα έχουμε φθάσει σε υπερβολές, ο Ομπάμα είπε στο Κάιρο ότι η Ευρώπη οφείλει τη γραφή και την τυπογραφία στο Ισλάμ, πράγμα που είναι λάθος. Δεν υπήρχε, άραγε, γραφή στην Αθήνα, στη Ρώμη, αλλά και αλλού; Αλλά κανείς στη Γαλλία δεν αντέδρασε. Αν δεν υπερασπίζεσαι φανατικά το Ισλάμ, σήμερα είσαι φασίστας».

Σκληρή η διαπίστωση του Γκουγκενέμ αλλά και… προφητική. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραγική πραγματικότητα φανατισμού, μίσους και βίας, μπροστά σε μια αποτρόπαια μεταμόρφωση του Ισλαμισμού. Εμείς οφείλουμε να μην υποκύψουμε. Οι άνθρωποι του πνεύματος έφυγαν για πάντα, το πνεύμα του Charlie παραμένει ζωντανό!

Keywords
Τυχαία Θέματα