Μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης θα εκτροχίαζε την οικονομία

10:35 21/1/2015 - Πηγή: Aixmi

«Στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν (…) μονομερείς ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, στη συζήτηση με τον Executive Editor, Daniel Franklin, και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,

Γιάννη Δραγασάκη.

Απαντώντας στο ερώτημα, τι θα σημαίνει η καθυστέρηση ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Απώλεια 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από δάνεια τοτ ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη. Από αυτά τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο (αποτελεί επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων). Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους».

«Η απώλεια του παραπάνω ποσού θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει.

Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (15 δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία».

Διαβάστε περισσότερα: http://marketnews.gr/article/20080/gk_xardoubelhs_mia_paratetamenh_periodos_diapragmateyshs_tha_ektroxiaze_thn_oikonomia_mas#sthash.mVA4Adxx.dpuf

Keywords
Αναζητήσεις
paratetameni periodos
Τυχαία Θέματα