Γιούνκερ-Τουσκ σε Ερντογάν: Άλλαξε στάση για Αιγαίο, Κύπρο

23:06 26/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Το χάσμα που χωρίζει αυτή την ώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία ανέδειξαν οι ηγέτες τους, μετά την κοινή συνάντησή τους στη Βάρνα τής Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατέθεσε τις σοβαρές ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στη κοινή

συνέντευξη Τύπου, ενώπιο τού Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε ότι η Ευρώπη στηρίζει το διακίωμα τής Κύπρου να ερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό τόσο για την επανένωση τού νησιού προς όφελος και των δυο πληθυσμών, όσο και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος τής Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυσιολογικό χρόνο. Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».Απαντώντας ο αΤγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» και εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ προειδοποίησε ότι «θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία» καθώς είναι «σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ». Ζήτησε μάλιστα από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».Χάσμα Ευρωπαίων-Ερντογάν για Αιγαίο, Κύπρο, Συρία

The post Γιούνκερ-Τουσκ σε Ερντογάν: Άλλαξε στάση για Αιγαίο, Κύπρο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα