Ανάπτυξη κάτω από τον στόχο – Απειλή νέων μέτρων

10:51 6/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Η ανάπτυξη για το 2017 ήταν 1,4%, πολύ κάτω από τον στόχο τού 2,7%, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις που ενδέχεται να εγείρουν οι δανειστές ενόψει τής εξόδου από τα μνημόνια και των συζητήσεων για ελάφρυνση τού χρέους.

Τα ανησυχητικά στοιχεία είναι η περαιτέρω πτώση (κατά 1%) τής ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και η αύξηση τής συνεισφοράς των φόρων στην ανάπτυξη (επίσης κατά 1%). Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίτες εξασθενούν

όλο και περισσότερο οικονομικά από τη λαίλαπα των φόρων.

Αν ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο τού 2018 δεν φτάσει τον στόχο τού 2,5%, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρωτίστως το ΔΝΤ, αλλά και οι Ευρωπαίοι δανειστές, θα πιέσουν να έρθουν νωρίτερα τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα απαιτήσουν, δηλαδή, να μειωθεί το αφορολόγητο όχι από την 1/1/2020, αλλά από την 1/1/2019, οπότε και θα γίνει και η μείωση τών συντάξεων.

Στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης δεν πιάσει τον στόχο δεν αποκλείεται, ακόμη, οι δανειστές να ζητήσουν «και άλλες» μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη δημόσιο, ώστε να συναινέσουν σε ελάφρυνση τού χρέους. Πράγμα που θα σημάνει, βέβαια, ασφυκτική εποπτεία και μςτά το τέλος τού μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο.

Ανάπτυξη κάτω από τον στόχο – Απειλή νέων μέτρων

The post Ανάπτυξη κάτω από τον στόχο – Απειλή νέων μέτρων appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα