Reuters: Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει αν θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

15:28 15/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Η εβδομάδα που ξεκινά θα κρίνει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, που «βλέπει» πιθανότητα μίας μορφής παράτασης, χωρίς όμως να είναι τίποτα εγγυημένο, ενώ μεταφέρει εκτιμήσεις οικονομολόγων, που θεωρούν περισσότερες από ποτέ τις πιθανότητες ενός Grexit αυτή τη χρονική περίοδο.

«Το θέμα είναι και στη σημειολογία», αναφέρει το πρακτορείο για τη διαφορά που χωρίζει τις

δύο πλευρές.

«Οι Ελληνες δεν θα αποδεχθούν μία επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η »χρηματοδότηση-γέφυρα» ακούγεται μια χαρά», σημειώνει και τονίζει ότι υπάρχουν και ζητήματα ουσίας που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε να μετακινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τη στάση που κρατά τώρα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.

Να σημειωθεί επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μαζέψει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης ή εάν κρίνει τις τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού» καταλήγει το πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα