Corriere: Τι έγινε η Ελλάδα του Τσίπρα; Τσακώνεται ακόμη με το Βερολίνο για τη λιτότητα

10:25 27/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε αφιέρωμά της για τα δυο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναρωτιέται: «Τι έγινε η Ελλάδα του Τσίπρα; Τσακώνεται ακόμη με το Βερολίνο για τη λιτότητα».

«Πριν δυο χρόνια είχαμε την επικράτηση του enfant prodige (σ.σ. παιδί-θαύμα) της πολιτικής κατά της λιτότητας. Λιτότητα η οποία είχε επιβληθεί από την τρόικα.

Σήμερα το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται κατά 2,7%, αλλά η ανεργία είναι ακόμη στο 24%. Κέρδισε το δημοψήφισμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά έκανε πίσω. Και σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: «Φτάνει με τις περικοπές»» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπου γίνεται αναδρομή στα γεγονότα των δύο τελευταίων ετών.

«Για πρώτη φορά, φέτος, προβλέπεται μια αύξηση του 2,7% του ΑΕΠ, από τις υψηλότερες της ζώνης του ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πάλι να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας, διαθέτοντας ομόλογα του δημοσίου στην διεθνή αγορά» υπογραμμίζει η Corriere και προσθέτει ότι «τα στοιχεία δεν είναι όλα θετικά» και πως «η ανεργία, παραμένει στο 24%, το χειρότερο ποσοστό της Ευρώπης», ενώ «τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα έχασαν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην τελευταία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα όπου όπως γράφει, «ύψωσε και πάλι τη φωνή του», δηλώνοντας «ποτέ πια λιτότητα», και προσθέτοντας ότι «θέλει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μεγάλο προβάδισμα στα γκάλοπ, και ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει υπό ποιους όρους να δώσει «πράσινο φως» στη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα