ΥΠΟΙΚ για την έκθεση του ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε τις εκθέσεις σας ακόμη κι όταν είναι λάθος!

22:12 9/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Έμμεση απάντηση στην έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα το ΔΝΤ, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία με την τρόικα, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα αναφέρονται από το Ταμείο. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι, παρόλο που οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται, σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017 - με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα -,
δεν θα καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτό:

1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).

2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).

3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος».

Tι αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ

Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τονίζεται ξεκάθαρα σε νέα έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτός από το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ κρίνει αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή επιπλέον μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών παρεμβάσεων) ύψους 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ περίπου), την τριετία 2014-2016.

Το ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα, για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.

Εκτός από το ζήτημα του χρέους, καταγράφονται «θετικά στοιχεία» για άλλες πτυχές του ελληνικού προγράμματος, όπως για το πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, για το ελληνικό δημόσιο χρέος επισημαίνεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013, καθώς και μεσοπρόθεσμα, είναι «συνεπείς» με τις πολιτικές που συζητούνται μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ υιοθετεί τη θέση του «κουρέματος» εν αντιθέσει με τη διαφορετική θέση, όπως σημειώνεται, της ΕΕ και ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η θέση του ΔΝΤ ότι εντός του 2013 θα πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος για μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο, κάνοντας λόγο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέχρι και το 2016 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παρά το πρωτογενές ισοζύγιο που αναμένεται να είναι μηδενικό, απαιτείται προσαρμογή το 2016, με πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση ίσων με 3,5 % του ΑΕΠ. Επίσης αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν ασφαλιστικές παρεμβάσεις που υπολογίζονται 3,3% του ΑΕΠ έως το 2030.
Keywords
Τυχαία Θέματα