Στροφή προς την εξόρυξη του φτηνού σχιστολιθικού αερίου, φαίνεται να κάνει η Ευρώπη

20:01 9/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique αναφέρει ότι το μήνυμα που απηύθυναν στις 6 Οκτωβρίου παράγοντες της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας σε συνέδριο που διοργάνωσε το European Chemical Industry Council (CEFIC) στο Μόναχο, είναι πως η μόνη ευκαιρία για την Ευρώπη να μειώσει τις τιμές της ενέργειας είναι να υιοθετήσει το σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη», προειδοποιεί ο Ουτζ Τίλμαν, πρόεδρος της ισχυρής γερμανικής ομοσπονδίας της χημικής βιομηχανίας (VCI). Οι Ευρωπαίοι
κατασκευαστές χημικών έχουν τα μάτια στραμμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, σε συνέχεια της αξιοποίησης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η τιμή του συμβατικού φυσικού αερίου έχει πέσει σε επίπεδα τόσο χαμηλά που επιτρέπουν την αναβίωση του βιομηχανικού τομέα της χώρας, ιδιαίτερα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ωστόσο ότι μεταξύ των πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών εντάσσονται και ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας χημικών.
Αλλά για να φτάσει η Ευρώπη σε επίπεδα χρήσης σχιστολιθικού αερίου συγκρίσιμα με αυτά των ΗΠΑ (αν και ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι εξελίξεις επί του ζητήματος στις ΗΠΑ θα είναι βραχύβιες), θα πρέπει η Ευρώπη να αξιοποιήσει τα συγκρίσιμα πλεονεκτήματά της, κάτι που προφανώς δεν κάνει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα αποθέματά της, τουλάχιστον στην Πολωνία, βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος, η πρόσβαση σε αυτά είναι πιο δύσκολη και συχνά είναι μικρότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Αν σε αυτά προστεθεί το υπάρχον, πολύ λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τις ΗΠΑ, σύστημα αγωγών, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αρκετοί επικεφαλής βιομηχανιών χημικών προϊόντων ζητούν καλύτερες υποδομές φυσικού αερίου, αφενός για τη μεταφορά σχιστολιθικού φυσικού αερίου, αφετέρου για τη διαφοροποίηση των εισαγωγών του συμβατικού, καταλήγει το δημοσίευμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα