Παρουσίαση του βιβλίου "Οι δικοί μας ξένοι"

19:45 10/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Στην Ελλάδα τους αποκάλεσαν «τουρκόσπορους», «τουρκομερίτες», «βενιζελόμουτρα» και... «πρόσφιγγες», επειδή στην αρχή ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί μαζί στο ίδιο μέρος κι έμοιαζαν με σμήνη σφιγγών. Στην Πόλη τούς είπαν «γκιαούρηδες», «ξενομερίτες» και «ρωμιόσπορους». Είναι «οι δικοί μας ξένοι», οι άνθρωποι που με τη Συνθήκη της Λοζάνης πήραν τον δρόμο του ξεριζωμού «σε κάποιον άλλον ουρανό που λάμπει ξένος ήλιος...».

Με τη Σύμβαση Περί Ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών και τη Συνθήκη της Λοζάνης, περίπου 1.300.000
ελληνορθόδοξοι «ξεριζώθηκαν» από τα τουρκικά παράλια και την ενδοχώρα και κατέφθασαν σε μια πολιτικά διχασμένη και οικονομικά διαλυμένη Ελλάδα. Την αντίστροφη πορεία υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν και περίπου 350.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ενενήντα ένα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, τη διαδρομή αυτών των ανθρώπων έρχεται να «ξεδιπλώσει» ο δημοσιογράφος και συγγραφές Θωμάς Σίδερης μέσα από μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, τουρκικά), μέσα από μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών με τις δύο πατρίδες- ή μήπως... χωρίς πατρίδα;

«Οι δικοί μας ξένοι- Bizim Yabancilar» τιτλοφορείται το βιβλίο του Θωμά Σίδερη, που από το 2008 επισκέπτεται προσφυγικές γειτονιές στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναζητά τα ίχνη των ανθρώπων μέσα στον χρόνο, συνομιλεί με πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς και προσπαθεί να ανασυνθέσει την καθημερινότητα Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα