Ελληνογερμανικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων εθελοντών

18:53 10/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων εθελοντών μεταξύ της γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών δίνει πρωτότυπες ευκαιρίες στη νεολαία. Στόχος η εμπειρία και η αμοιβαία κατανόηση.

Με το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων εθελοντών από την Ελλάδα και τη Γερμανία ELanDE η γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία στην Ελλάδα, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
«Αποστολή» και οι Υπηρεσίες Εθελοντισμού της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία επιθυμούν να συμβάλουν στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και μια διαφορετική οπτική γωνία σε έλληνες και γερμανούς νέους.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα προσφέρει σε νέους και νέες από την Ελλάδα και τη Γερμανία εθελοντική εργασία για 12 μήνες σε κοινωφελή ιδρύματα της άλλης χώρας, που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, στη στήριξη ασθενών και την απασχόληση παιδιών και νέων. Η διαμονή και διατροφή είναι δωρεάν, ενώ παράλληλα προσφέρονται μαθήματα γλώσσας, μηνιαία αμοιβή, καθώς και ασφάλιση.

Μια σημαντική εμπειρία ζωής…

Στον πρώτο χρόνο του προγράμματος ανταλλαγής εθελοντών συμμετέχει από την Ελλάδα η Ασπασία Παρθενιώτη, τελειόφοιτη κοινωνική λειτουργός. Εδώ και έξι περίπου μήνες ζει στην πόλη Όλντενμπουργκ και εργάζεται εθελοντικά σε ένα ίδρυμα παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η δουλειά της με τα παιδιά της δίνει μεγάλη ικανοποίηση: «Όταν έρχεται ένα παιδί, σε αγκαλιάζει και σε ευχαριστεί για όσα έκανες, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη, μια μαγική χώρα. Τα παιδιά αγγίζουν πολλές φορές την καρδιά μου με το δικό τους τρόπο. Κερδίζεις πολλά ως άνθρωπος από την εργασία αυτή. Είναι μια εμπειρία ζωής που δεν πρόκειται να ξεχάσω όσα πράγματα κι αν κάνω».

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων ήταν μια πρωτοβουλία του ιερέα της γερμανικής ευαγγελικής εκκλησίας στην Αθήνα Λενέ Λάμερ, ο οποίος βρήκε άμεση ανταπόκριση και στήριξη τόσο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω του Φιλανθρωπικού της Ιδρύματος «Αποστολή», όσο και από την Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία, που συμβάλλει και με τη μερίδα του λέοντος στα οικονομικά του εγχειρήματος.

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην αλληλοκατανόηση»

Αναφερόμενος στα κίνητρά του είπε στην DW: «Στην τελευταία ενημερωτική εκδήλωση που κάναμε στην Αποστολή για τους έλληνες νέους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, τους είπα ότι είσαστε πρεσβευτές της Ελλάδας όταν πάτε στη Γερμανία. Και όταν επιστρέψετε θα φέρετε πίσω στην πατρίδα τις εμπειρίες όσων ζήσατε εκεί. Αντίστοιχα οι γερμανοί νέοι που έρχονται στην Ελλάδα θα μεταφέρουν με τη σειρά τους τις εμπειρίες τους πίσω μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται προκαταλήψεις και δημιουργείται ένα θεμέλιο αλληλοκατανόησης. Επιδιώκουμε να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ως Ευαγγελική Εκκλησία με τους περισσότερους πιστούς σε μεικτούς γάμους με Έλληνες θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών».

Σε καιρούς κρίσης το πρόγραμμα ανταλλαγής εθελοντών έχει όμως και μια άλλη σημαντική διάσταση, τόνισε μιλώντας στην DW ο ιερέας Ρενέ Λάμερ. «Στους Έλληνες νέους που μαστίζονται από την ανεργία δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν σημαντικές εμπειρίες ανθρώπινες και ίσως και επαγγελματικές. Πόσο μάλλον που τα έξοδα διαμονής και στέγασης καλύπτονται από τα ιδρύματα, στα οποία εργάζονται, και τις Υπηρεσίες Εθελοντισμού της Ευαγγελικής Εκκλησίας».

Γερμανοί νέοι εργάζονται σε ιδρύματα της «Αποστολής»

Οι γερμανοί νέοι που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν πάρει απολυτήριο λυκείου μόλις λίγους μήνες νωρίτερα. Και όπως είναι αρκετά διαδεδομένο στη Γερμανία επέλεξαν να εργαστούν ένα χρόνο εθελοντικά. Μεταξύ τους η Σαρλότε Νόλτε, η οποία εργάζεται σε ίδρυμα της Αποστολής για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Γλυφάδα. Μας λέει ότι η φροντίδα ατόμων με αναπηρία την άλλαξε ως άνθρωπο: «Η εμπειρία αυτή σε αλλάζει πολύ γρήγορα. Και την ίδια στιγμή μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου και παράλληλα ωριμάζεις ως άνθρωπος. Βλέπεις πολλά που δεν τα παρατηρούσες παλαιότερα, αλλάζουν εκείνα που θεωρείς σημαντικά».

Με τη βοήθεια της κοινωνικής δικτύωσης οι γερμανοί νέοι στην Αθήνα έχουν γνωρίσει έλληνες συνομίληκους, βγαίνουν μαζί έξω και μαθαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Όσα ελληνικά μιλά ο 18χρονος Φρίντριχ Κέρστινγκ του είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο ίδρυμα για ανήλικους πρόσφυγες, στο οποίο εργάζεται. Συνεννοείται στα ελληνικά, αλλά και τα αγγλικά με τους ανηλίκους που ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς τη συνοδεία γονέων ή συγγενών. Δεν μετανιώνει που αφιερώνει ένα χρόνο από τη ζωή του στον συνάνθρωπο: «Ο ένας χρόνος εθελοντικής εργασίας μετά το σχολείο είναι για μένα η σωστή επιλογή. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Το θετικό σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι ενώ είμαστε εδώ σαν ομάδα, δεν είμαστε συνέχεια μαζί να μιλάμε γερμανικά. Ο καθένας έχει την αποστολή του, όπου μαθαίνει και μιλά όσο μπορεί ελληνικά. Παράλληλα όμως διατηρεί και το οικείο του περιβάλλον. Είναι εντελώς διαφορετικό από ότι να πας σε μια ξένη χώρα και να μην έχεις κανέναν. Εμείς είμαστε σε θέση να ανταλλάξουμε εμπειρίες με τους άλλους συμμετέχοντες και αυτό βοηθά πολύ».

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ανταλλαγής νέων που ξεκινά το καλοκαίρι λήγει το ερχόμενο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

(Πηγή: Deutsche Welle)
Keywords
Τυχαία Θέματα