Γ. Μώραλης: "Καμία πόλη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τα κόμματα ως λάφυρο"

19:41 18/4/2014 - Πηγή: E-Typos

«Μακάρι να βρούμε μιμητές», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος με την εμφάνιση του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής» έχει προκαλέσει θαλασσοταραχή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στη συνέντευξη που μας παραχωρεί χαρακτηρίζει «αστεία πράγματα» όσα λέγονται περί «μπερλουσκονισμού» και σημειώνει ότι δυναμικοί και πετυχημένοι επιχειρηματίες, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης
και ο Πέτρος Κόκκαλης, «μπαίνουν μπροστά, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, και το κάνουν με ανιδιοτέλεια και πραγματική αγάπη για μια πόλη στην οποία έχουν προσφέρει πολλά και θέλουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα». Δεν αποκαλύπτει ποια ακριβώς καθήκοντα θα τους αναθέσει εφόσον εκλεγεί, αλλά υπόσχεται ρόλους για όλα τα στελέχη. Ακόμη, δηλώνει σεβασμό στα κόμματα ως «πυλώνες της δημοκρατίας» αλλά εξηγεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη σήμερα από την ενεργοποίηση των τοπικών δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων.

Μιλώντας στην παρουσίαση της ιδρυτικής σας διακήρυξης, δώσατε μεγάλη έμφαση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας. Οταν άλλοι δήμαρχοι λένε πως δεν μπορούν καν να διαχειριστούν απλά θέματα καθημερινότητας λόγω εμποδίων που βάζει το κράτος, μήπως εσείς βάζετε τον πήχυ πάρα πολύ ψηλά;
Βάζουμε τον πήχυ ψηλά γιατί τα προβλήματα του Πειραιά, όπως η ανεργία, είναι πολύ μεγάλα. Την ίδια ώρα και οι προκλήσεις είναι μεγάλες και συνεχώς διαπιστώνουμε ότι ο Πειραιάς δεν έχει εκμεταλλευθεί τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα. Ενα από αυτά είναι η σχέση της πόλης μας με τη θάλασσα. Γι’ αυτό μιλάμε για την ανάγκη να κοιτάξει ο Πειραιάς προς τη θάλασσα, που δεν είναι κάτι αφηρημένο, αντίθετα είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι η ποντοπόρος ναυτιλία, η ακτοπλοΐα, το γιότινγκ, η κρουαζιέρα, ο ναυταθλητισμός και όλες οι στεριανές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τα παραπάνω. Αρα, η υπόσχεσή μας να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, home port για την κρουαζιέρα, Παγκόσμιο Ναυταθλητικό Κέντρο έχουν μια πολύ ισχυρή βάση αλήθειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την καθημερινότητα του πολίτη. Το αντίθετο θα έλεγα, γιατί για να κάνουμε πράξη τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν πολλές αστικές παρεμβάσεις, να βελτιωθεί η καθαριότητα, να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και πολλά άλλα έργα. Εργα δηλαδή που αφορούν κάθε πολίτη του Πειραιά και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του.

Είναι αρκετή η υψηλή δημοφιλία για να εξασφαλίσει ένας υποψήφιος την εκλογή του και να παραγάγει στη συνέχεια πολιτική;
Αναμφίβολα, η δημοφιλία είναι ένα αναγκαίο στοιχείο για να εκλεγεί κάποιος. Η παραγωγή έργου όμως εξαρτάται από το σχέδιο το οποίο έχεις, τους συνεργάτες που επιλέγεις και, πάνω απ’ όλα, την όρεξη για δουλειά. Εμείς διαθέτουμε και τα τρία στοιχεία. Ηδη έχουμε σηκώσει τα μανίκια και γνωρίζουμε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, αλλά γεμάτη προκλήσεις. Και η βασική που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και των συνεπειών της, που είναι η φτωχοποίηση όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ζήτησε στη διάρκεια της δικής του ομιλίας από τα κόμματα «να κοιτάζουν τα δικά τους». Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγουν πια πολιτική;
Αυτό που εμείς θέλουμε είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαλλαγεί από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες στο παρελθόν την έχουν πληγώσει. Και έχουν πληγώσει και τον Πειραιά. Ο Πειραιάς και καμία πόλη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως λάφυρο νίκης από τα κόμματα το βράδυ των εκλογών. Σεβόμαστε τα κόμματα και το ρόλο τους ως πυλώνων της δημοκρατίας. Αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα έχει ανάγκη από την ενεργοποίηση των τοπικών δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων. Και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στον Πειραιά. Σε αυτή μας την προσπάθεια συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό και υπερκομματικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Και είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που βλέπω ανθρώπους από διαφορετικά κόμματα να εργάζονται και να συνεργάζονται για τον Πειραιά μας.

Πώς απαντάτε σε όσους μιλούν για «μπερλουσκονισμό»;
Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι αστεία πράγματα. Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την πατρίδα μας και τον Πειραιά, βλέπω δυναμικούς και πετυχημένους επιχειρηματίες, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Πέτρος Κόκκαλης, να μπαίνουν μπροστά, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Και το κάνουν με ανιδιοτέλεια και με πραγματική αγάπη για μια πόλη στην οποία έχουν προσφέρει και δύο πάρα πολλά. Και θέλουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, ποια καθήκοντα σκέφτεστε να αναθέσετε στον Βαγγέλη Μαρινάκη, στον Πέτρο Κόκκαλη και τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη;

Ασφαλώς, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων μας. Διαθέτουν γνώση, κύρος, δύναμη, ισχυρό δίκτυο επαφών, που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τον Πειραιά πρώτο λιμάνι της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σε επίπεδο καθημερινότητας.
Ρόλοι όμως θα υπάρξουν για όλους και αναφέρομαι και στα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη της παράταξής μας. Η αναγέννηση του Πειραιά, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στο σύνολό τους, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς, απαιτούν τεράστια προσπάθεια, πολλή δουλειά και τη συμμετοχή όλων όσοι συμμετέχουν στην κίνησή μας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από φρέσκο αέρα, από άνεμο ανανέωσης»

Θα επιθυμούσατε να δημιουργήσετε «σχολή» με την κίνησή σας να ηγηθείτε ενός τέτοιου συνδυασμού; Θα βρείτε μιμητές;

Πολλές φορές η ίδια η κοινωνία δείχνει το δρόμο. Και στην περίπτωσή μας, η παράταξή μας «Πειραιάς Νικητής» έτυχε όχι μόνο θερμής υποδοχής, αλλά έχει αναπτύξει μέσα σε μία εβδομάδα ξεχωριστή δυναμική. Μακάρι να βρούμε μιμητές, γιατί ανάλογες κινήσεις με τη δική μας θα βοηθήσουν κάθε τοπική κοινωνία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από φρέσκο αέρα, από άνεμο ανανέωσης, που θα θέσει στο περιθώριο τη μικροπολιτική και τον παλαιοκομματισμό. Επίσης, έχει ανάγκη τους άξιους πολίτες που έχουν διάθεση να προσφέρουν, γι’ αυτό συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο αξιοσύνης για τον Πειραιά.

Αρης Χατζηγεωργίου
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα