Τα πειράματα Τσίπρα και η δραχμή του Λαφαζάνη

19:23 18/4/2014 - Πηγή: E-Typos



Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λύσει τις διαφωνίες στο κόμμα του, πως ζητάει την ανατροπή της κυβέρνησης;

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και μήνες είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ για τις ευρωεκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και θα ανατρέψει την κυβέρνηση», ήταν το βασικό σύνθημα της Κουμουνδούρου πριν από δύο
μήνες. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως τα σχεδίαζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κάλπες της 25ης Μαΐου, που θα μετατρέπονταν σε «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση, τελικώς καταλήγουν να γίνουν πεδίο εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος μεταξύ των «λαφαζανικών» και των «προεδρικών». Η αντιπαράθεση μάλιστα δεν γίνεται για θέματα τακτικής εν όψει κάλπης, αλλά για θεμελιώδη ζητήματα, όπως η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.
Οταν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λύσει τις διαφωνίες στο κόμμα του, πώς ζητάει την ανατροπή της κυβέρνησης; Με ποιο νόμισμα ονειρεύεται την κυβέρνηση της Αριστεράς; Με το ευρώ ή με τη δραχμή που επιθυμεί η Αριστερά Πλατφόρμα;
Τώρα που τα πράγματα σοβαρεύουν και τα κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν για το αύριο της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με κομματική εσωστρέφεια, ιδεολογική αναπηρία και αδιέξοδη οικονομική πολιτική.
Αυτά όμως παθαίνει όποιος προσπαθεί να μιμηθεί τον Παπανδρέου, και μάλιστα όχι τον Ανδρέα, αλλά τον μοιραίο για τη χώρα Γιώργο. Ο κ. Τσίπρας πήρε «μεταγραφές» από το παπανδρεϊκό μπλοκ για να συμπληρώσει το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ τάζει και αυτός δημοψηφίσματα για όλα τα θέματα, επειδή απέτυχε να μετατρέψει σε δημοψήφισμα τις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αστείο είναι ότι κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του εκδοχή για τη λύση του «δημοψηφίσματος», που θυμίζουμε ότι εισήγαγε στη σύγχρονη πολιτική ζωή της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ήθελε να μας οδηγήσει εκτός ευρώ, μετά το φιάσκο των Καννών.
Ο Τσίπρας λέει ότι θα το αποφασίσει εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους δανειστές για να κληθούν οι ψηφοφόροι να απαντήσουν εάν θα πρέπει να υπογράψει το νέο «Μνημόνιο» ή όχι. Αλήθεια όμως, εάν οι πολίτες πουν «όχι», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου για να στερέψουν τα ΑΤΜs σε 48 ώρες; Αλλα στελέχη, όπως ο κ. Λαφαζάνης, θέλουν πιο καθαρό δημοψήφισμα: ευρώ ή δραχμή. Και σε αυτή την περίπτωση τα ΑΤΜs θα αναστενάξουν και η χώρα θα οδηγηθεί στοn γκρεμό.
Τα αστεία τελειώνουν εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στις εκλογές του Μαΐου χωρίς κανένα πολιτικό σχέδιο και βαθιά διχασμένος. Για το λόγο αυτό ήδη στην Κουμουνδούρου έχουν ξεχάσει τους μεγάλους δήμους και τη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών, ενώ στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί από το λαϊκισμό και την προχειρότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις στην οικονομία προδιαγράφονται θετικές, εφόσον υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το κόστος χρήματος μειώνεται δραστικά για το κράτος, το ίδιο πρέπει να γίνει για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να κινηθεί η αγορά και να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές επενδύσεις. Στη θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει με αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τα δύσκολα μπορεί να πέρασαν για τη χώρα, όμως η μέση οικογένεια ακόμη στενάζει από την υπερφορολόγηση και την ανεργία. Τώρα χρειάζονται ριζικές αποφάσεις στη φορολογία ώστε η ανάκαμψη να επιταχυνθεί στην πραγματική οικονομία. Μακριά από τη δραχμή του Λαφαζάνη και τα πειράματα του Τσίπρα.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα