Ευρωλίγκα (Top 16, 1η αγωνιστική): Ολυμπιακός-Φενερ/Ούλκερ 95-82

23:20 3/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Παρά τις αποτυχίες εντός των συνόρων, ο Ολυμπιακός συνέχισε την προέλαση του στην Ευρωλίγκα και διεύρυνε το αήττητο σερί του στο 11-0, με την Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να «πέφτει» και αυτή στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 95-82 στην πρεμιέρα της φάσης των «16» και με κορυφαίο τον Βασίλη Σπανούλη (28π.-9ασ.) μπήκαν «με το δεξί» στον 5ο όμιλο.

Με επίθεση για σεμινάριο, μόλις 4 λάθη και τον Στράτο Περπέρογλου άξιο συμπαραστάτη
του αρχηγού, σημειώνοντας τους 15 από τους 21 πόντους του στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός διέλυσε όλα τα αμυντικά συστήματα του Ομπράντοβιτς. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος πέτυχε τους 10 από τους 14 πόντους του στον... επίλογο, ενώ καταλυτική ήταν η προσφορά του Γιώργου Πρίντεζη στη δεύτερη περίοδο (σημείωσε 10 πόντους), όταν η Φενερ προσπάθησε για την ανατροπή.
Από την τουρκική ομάδα, που είδε τους Μπο ΜακΚάλεμπ και Λίνας Κλέιζα να «εγκλωβίζονται» από την «ερυθρόλευκη» άμυνα και να μένουν στους 4 και 7 πόντους αντίστοιχα, ξεχώρισε ο Εμίρ Πρέλτζιτς με 17.

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 47-40, 62-56, 95-82

Με τον ΜακΚάλεμπ να μην ανταποκρίνεται στα αμυντικά του καθήκοντα πάνω στον Σπανούλη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού οργίασε στο πρώτο δεκάλεπτο (10π., 4ασ.) και έβαλε από νωρίς τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού. Από το 4-4 οι πρωταθλητές Ευρώπης «έβγαλαν» σωστά τα πικ εν ρολ και με σερί 8-0 προηγήθηκαν στο 4' με 12-4, χωρίς όμως να έχουν συνέχεια στην άμυνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Τούρκοι να μειώσουν σε 17-15, για να δώσει λύσεις από τα 6.75 ο Μάντζαρης, με δύο «κολλητά» τρίποντα, και ο Ολυμπιακός να απαντήσει με επιμέρους σκορ 10-4, που τον βοήθησε να κλείσει το δεκάλεπτο στο +8 (27-19), ενώ νωρίτερα είχε ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (+10, 27-17). Δύο διαδοχικά τρίποντα, αυτή τη φορά από τον Σπανούλη, ήταν αρκετά για να εκτοξευθεί η διαφορά στο 15' για πρώτη φορά στους +13 πόντους (37-24), με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να δίνει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στον Πρίντεζη, ο οποίος με 10 πόντους στη δεύτερη περίοδο φρόντισε να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση ασφαλείας και να τους οδηγήσει στα αποδυτήρια στο +7 (47-40). Εξαιρετική η άμυνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο πάνω στα επιθετικά ατού της Φενέρ, με τους ΜακΚάλεμπ και Κλέιζα να μένουν στους 2 και 4 πόντους αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο Βασίλης Σπανούλης φρόντισε να κλείσει το 20λεπτο με 16 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ο Ολυμπιακός είχε υποπέσει σε μόλις 1(!) λάθος.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυναμικά στην τρίτη περίοδο και με τον Μάντζαρη να ευστοχεί στο τρίτο του τρίποντο στον αγώνα σε ισάριθμες προσπάθειες ο Ολυμπιακός ξέφυγε και πάλι με +11 πόντους (56-45). Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι γηπεδούχοι έδειξαν σημάδια κούρασης στην άμυνα και οι Τούρκοι με οδηγό τον Ζόριτς μείωσαν σε απόσταση αναπνοής στο 26' (58-56). Λανθασμένες επιθέσεις και αδικαιολόγητα λάθη στην άμυνα, από πλευράς Φενέρ, πάντως, έδωσαν την ευκαιρία σε Σπανούλη και Λοτζέσκι να διαμορφώσουν το 62-56, που ήταν και σκορ περιόδου. Με τον Σπανούλη στον πάγκο στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου για ανάσες ο Περπέρογλου ανέλαβε δράση στην επίθεση και με προσωπικό σερί 7-0 ανέβασε τη διαφορά στους +9 (69-60), ενώ με λέι απ του Έλληνα φόργουορντ στο 35' οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το προβάδισμα, παρά τις προσπάθειες ανατροπής των Τούρκων (71-65). Ακολούθησε τρίποντο ψυχολογίας από τον Λοτζέσκι (74-65), μετά από ασίστ του Σπανούλη, και ο Ολυμπιακός μπήκε σε τροχιά νίκης... Δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Πρέλντζιτς αναπτέρωσαν τις ελπίδες της Φενέρ (76-72), αλλά ο Περπέρογλου, που σημείωσε 15 πόντους στην τελευταία περίοδο, απάντησε με δύο «κολλητά», ο Σπανούλης τον μιμήθηκε και τα πάντα τελείωσαν (87-78, στο 39'). Ακολούθησε νέο επιθετικό κρεσέντο από Σπανούλη και Λοτζέσκι και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν άνετα στο τελικό 95-82.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ρόκα (Πορτογαλία), Πατέρνικο (Ιταλία)

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ντάνστον 4, Σπανούλης 28 (4), Περπέρογλου 21 (3), Σλούκας 2, Σίμονς 5, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3), Λοτζέσκι 14 (2).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 4, Ονάν, Μπιέλιτσα 11 (1), Μαχμούτογλου 6 (2), Κλέιζα 7 (1), Βιντμάρ 8, Ζόριτς 13, Σιπάχι, Μπογκντάνοβιτς 16, Πρέλντζιτς 17 (3).

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, γιατί η έναρξη του Top 16 όταν παίζεις γηπεδούχος έχεις μεγάλη πίεση. Για μας ήταν η δυσκολότερη δυνατή πρεμιέρα, γιατί έπαιζαν δύο ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στην πρώτη φάση. Η ποιότητα της Φενέρ βοήθησε να γίνει ένα πολύ ελκυστικό ματς για τους φιλάθλους και παίχτηκε υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Κρατάμε τη σημασία της νίκης. Αν ξεκινήσεις με ήττα στην έδρα σου είναι άσχημο, αν και έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις το χαμένο έδαφος. Εμείς σήμερα κάναμε μόνο τέσσερα λάθη και δώσαμε 20 ασίστ, ένας αριθμός εκπληκτικός για τέτοιας δυσκολίας παιχνίδι και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Διαβάσαμε πολύ καλά την άμυνα που επέλεξε να παίξει ο κ. Ομπράντοβιτς. Ήμασταν συγκεντρωμένοι σε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και βάλαμε 95 πόντους. Σημαδέψαμε τα πόδια των αδύναμων αμυντικά παικτών. Το γεγονός ότι ο Σπανούλης είχε ranking 39 με τόσους πόντους και τόσες ασίστ λέει από μόνο του πολλά. Αυτά τα περί αντιπαλότητας προσώπων και ομάδων μένουν στην άκρη. Το μεγαλύτερο κίνητρο του Σπανούλη είναι το τρίτο ευρωπαϊκό. Σήμερα, ήταν μόνο το ξεκίνημα στο Top 16. Η φιλοσοφία μιας ομάδας που θέλει να πάει μακριά είναι να ξεχνά όποιο αποτέλεσμα να έχει. Παίζοντας χωρίς τους δύο Αμερικάνους μας, τον Λο και τον Πέτγουεϊ, και χρησιμοποιώντας ιδιόμορφα σχήματα τα καταφέραμε. Χρειάστηκε υπέρβαση από τους περιφερειακούς μας για να τα καταφέρουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μας. Για μένα είναι γεγονός της βραδιάς το sold out μετά από δύο ήττες με εξαιρετική ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει πως όσοι είναι στην ομάδα έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου γιατί παλεύουν και φυσικά τα δύο ευρωπαϊκά εκτιμώνται από τους φιλάθλους μας. Θέλω να πω ένα μπράβο στους φιλάθλους μας. Η στάση τους δείχνει διάθεση να στηρίξει την ομάδα σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο και θα βλέπουν πολύ όμορφα ματς».

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, ενώ εμείς σε κρίσιμα σημεία του ματς κάναμε ανόητα λάθη που τα αξιοποίησε ο αντίπαλος. Η άμυνά μας δεν ήταν καλή. Αλλάξαμε κάποια πράγματα, αλλά δεν είδαμε αποτέλεσμα. Ίσως ήταν το χειρότερό μας παιχνίδι φέτος στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι είναι ομάδα με χαρακτήρα και περηφάνια, κάτι που απέδειξε σήμερα. Καταλάβαμε απέναντι στην ομάδα που έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα τα δύο τελευταία χρόνια πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
- Για την απόδοση δύο πρώην δικών του παικτών (σ.σ. Σπανούλη και Περπέρογλου): «Ο Σπανούλης και ο Περπέρογλου έπαιξαν πολύ καλά. Όταν έχεις μια νέα ομάδα χρειάζεσαι χρόνο. Εμείς στην αρχή της σεζόν κάναμε πλήρεις μόνο μια προπόνηση, δεν είχαμε το χρόνο που θα θέλαμε και το έχω πει στους παίκτες μου πως θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα από αυτό».
- Για την αντιμετώπιση από τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα. Είδατε πόσο με αγαπάνε. Αγαπώ την Ελλάδα και κάθε φορά χαίρομαι που επιστρέφω εδώ. Είναι η πόλη μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο ΣΕΦ, οι οπαδοί του Ολυμπιακού προσπαθούν να βοηθήσουν την ομάδα τους».
- Σχετικά με το αν περιμένει πιο δύσκολη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό: «Θα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε από τώρα τόσο μακριά».
- Για το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα: «Ξέρω μόνο πως επιστρέφω στην Τουρκία αύριο. Έχω συμβόλαιο για φέτος και του χρόνου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος στη Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, οι άνθρωποι της ομάδας είναι πολύ καλοί και είμαστε στην αρχή».
Keywords
Τυχαία Θέματα