Η αβεβαιότητα και η ελπίδα

21:05 3/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης και μία τετραετία σκληρής λιτότητας, που επιβλήθηκε βίαια και με οριζόντιο τρόπο στους Ελληνες πολίτες μέσω του Μνημονίου, υπάρχει πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα αποδεσμεύσει κρατικά έσοδα και θα επιταχύνει την έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο, η βελτίωση των μεγεθών δεν έχει περάσει στην κοινωνία.

Πάντα,
η δημοσιονομική προσαρμογή προηγείται χρονικά της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, που όμως δεν θα επέλθει εάν δεν ενισχυθούν η χρηματοδότηση της αγοράς και οι μικρομεσαίες μονάδες, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, ο ευρωπαϊκός Νότος ακόμη υποφέρει από τα υψηλά επιτόκια, καθώς οι επιχειρήσεις της Μεσογείου δανείζονται με τόκο που είναι υψηλότερος κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το κόστος που επωμίζονται οι εταιρίες του Βορρά. Η διαφορά αυτή λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και των ελληνικών επιχειρήσεων και το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί από διαρθρωτικές αλλαγές, που θα περιορίσουν το κόστος παραγωγής, όπως η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Ομως η οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τον πήχυ των ευρωεκλογών και επιθυμεί να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις κάλπες, χωρίς βέβαια να έχει παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό αξιόπιστο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των επενδύσεων και εάν δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, ο βαθμός κινδύνου για τη χώρα θα αυξηθεί και η έξοδος στις αγορές, που αποτελεί και το διαβατήριο για αποδέσμευση από το Μνημόνιο, θα γίνει δυσχερέστερη.

Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας θα επιτευχθεί εάν οι συνθήκες στην οικονομία βελτιωθούν. Και αυτό είναι μέλημα της κυβέρνησης, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά και το Δημόσιο, αφοπλίζοντας στην πράξη το δημαγωγικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα