H βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Κύπρου προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ

23:36 17/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Προϋπόθεση αποτελεί η αποκατάσταση μιας καλής σχέσης με την Κύπρο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε σήμερα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Λουσίντα Κράιτον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας με την Κύπρο είναι ανάμεσα από τις βασικές προϋποθέσεις για την μέτρηση της προόδου της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ,
επισήμανε η Κράιτον στη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος και υποψήφια προς ένταξη χώρα και «η τουρκική οικονομία συνεισφέρει στην ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που «έχει αυξανόμενη σημασία για όλη την περιφέρεια».

«Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι αρκετά παλαιές και φαίνεται ο βαθμός στον οποίο έχουμε κοινά συμφέροντα» σημείωσε η Κράιτον, προσθέτοντας πάντως ότι «η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει εκπληρώσει το πλήρες δυναμικό της», το οποίο θα μπορέσει να συμβεί «μόνο μέσω της προόδου και στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και σε όλες τις πτυχές αυτής της σχέσης. Είναι λοιπόν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μία νέα δυναμική στα θέματα της ένταξης της Τουρκίας με το άνοιγμα του σημαντικού κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική. Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος και να καταβληθεί προσπάθεια κυρίως από την τουρκική πλευρά».

Κλειδί για την πρόοδο είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, υπογράμμισε η Κράιτον, η οποία ήταν η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αυτό συνδέεται με περαιτέρω εξελίξεις, όπως στο κουρδικό ζήτημα. Ως προς αυτό, «μας ενθαρρύνουν οι τελευταίες εξελίξεις στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας και ελπίζουμε να υπάρξουν κάποιες πρόοδοι», είπε.

Ωστόσο, κατέληξε η Ιρλανδή υπουργός, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια από την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αισθητή βελτίωση στους τομείς:

1. του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο νομοθεσίας, όσο και στην πράξη·

2. της διασφάλισης του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, κάτι για το οποίο υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες λόγω των δικαστικών υποθέσεων σε βάρος συγγραφέων και ακαδημαϊκών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω των απόψεών τους·

3. της διασφάλισης της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας του δικαστικού τομέα· της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών και των παιδιών·

4. της καταπολέμησης της διακριτικής μεταχείρισης, της καταπολέμησης των βασανιστηρίων και της τήρησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως προς το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Ένταξης.

«Δεν υπάρχει πρόοδος στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου χωρίς διακρίσεις, και όσο δεν υπάρχει πρόοδος, θα συνεχίζει η ΕΕ να υποστηρίζει αυτό που είπε το 2006 και να παρεμποδίζεται η συνολική πρόοδος των διαπραγματεύσεων» είπε η Κράιτον. Η ίδια χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία πάγωσε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας και υπογράμμισε την ανάγκη « η Τουρκία να σημειώσει πρόοδο ως προς την διευθέτηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς καθυστέρηση».
Keywords
Τυχαία Θέματα