Υπουργείο Παιδείας: Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το νέο Λύκειο, τα βιβλία, τα Πανεπιστήμια, την αξιολόγηση των καθηγητών

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη σε εκπομπή της ΝΕΤ

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη σε εκπομπή της ΝΕΤ.

Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 24 Απριλίου 2012, συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το κύριο βάρος του Υπουργείου Παιδείας έχει πέσει στη διοργάνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο σύστημα που δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί. Ούτε ο ίδιος το ήξερα προτού αναλάβω.

Μαζί με την Υφυπουργό την αρμόδια, την κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουμε πέσει πάνω να ξεκινήσουμε από τα τετράδια που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να γράψουν, μέχρι τα δύο συστήματα Πληροφορικής, το Μηχανογραφικό και το σύστημα των αποτελεσμάτων.

Βεβαίως, είναι και η διακίνηση των γραπτών από τα σχολεία στα Βαθμολογικά κέντρα, τα οποία δεν είναι γνωστά μέχρι την τελευταία στιγμή, και από κει πίσω στα σχολεία.

Για το εξεταστικό:

Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ακριβό σύστημα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει επ’ ωφελεία των παιδιών, γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικό -και είναι αντικειμενικό- αυτό το σύστημα, αλλά είναι απάνθρωπο. Ένα παιδί που θα αποτύχει θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να ξαναδώσει σ’ ένα αντικείμενο που απέτυχε. Δεν είναι πάντοτε δίκαιο.

Με το νέο σύστημα -όταν θα γίνει- θα μπορούν μέσα σε ένα Εθνικό Εξεταστικό Οργανισμό, να επαναλάβουν την εξέταση μέχρι και δύο φορές στον ίδιο χρόνο αντί να περιμένουν- όπως γίνεται σήμερα- να περάσει ο χρόνος για να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Ο Εθνικός εξεταστικός φορέας - υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας φυσικά - θα διενεργεί τις εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και όχι με έναν τρόπο πρόχειρο. Ξέρετε, τώρα γίνεται με το τι λιγότερο έχει διδαχθεί και όχι με τους στόχους που πρέπει να επιδιώξουμε. Γι’ αυτό, δεν βγάζει πάντοτε τους καλύτερους. Άρα, χρειάζεται ένα άλλο σύστημα, που θα δίνει περισσότερες δυνατότητες. Δεν ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες. Απλώς, θα τα μεταφέρουμε με τα ελληνικά δεδομένα.

Όλα αυτά, όμως, όταν γίνει και εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Φέτος, Α’ Β’ και Γ’ Λυκείου, δίνουν με το υπάρχον σύστημα, ας το πούμε με το «παλιό», με το ισχύον σύστημα. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με την νέα Κυβέρνηση, αυτή θα αφορά στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή όλοι οι μαθητές θα έχουν μπροστά τους 3 χρόνια, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οψέποτε εφαρμοστεί.

Για το νέο Λύκειο

-Πρόκειται για πρόταση που έχει βγει από έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία όπου είχαν συνεργαστεί τα τρία κόμματα. Αυτό λοιπόν δουλεύτηκε, το δουλέψαμε εν συνεχεία και με την κ. Διαμαντοπούλου και είναι έτοιμο ένα νομοσχέδιο το οποίο, ανά πάσα στιγμή, η Κυβέρνηση που θα βγει η νέα, θα μπορούσε να α

Keywords
Τυχαία Θέματα