Τι "εκπέμπει" το "Σήμα" το Μάρτιο - Όλο το πρόγραμμα

"Σήμα": Το Πρόγραμμα του Μαρτίου (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων 29Γ - Εξάρχεια)

Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 19:30

Προβολή της ξένης ταινίας «Ακόμα και η βροχή». (Δραματική | 2010 | Έγχρ. | Διάρκεια: 103')

Ισπανική ταινία, σε σκηνοθεσία Iciar Bollain, με τους: Gael Garcia Bernal, Luis Tosar, Karra Elejalde.

Καθώς ένας σκηνοθέτης και το συνεργείο του γυρίζουν μία αμφιλεγόμενη ταινία για τον Χριστόφορο Κολόμβο στην Κοχαμπάμπα της Βολιβίας, οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώνονται

ενάντια στα σχέδια να ιδιωτικοποιηθεί το δίκτυο παροχής νερού.

Σάββατο, 4 Μαρτίου, 18:00

Η Πορεία διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση νεολαίας με θέμα τις «Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις». Εκ μέρους της Νεολαίας, η εισήγηση για τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό θα πραγματοποιηθεί από τον Γ. Σόφη, ενώ η εισηγητική τοποθέτηση της Ν. Πετράκη θα εστιάσει στην εγχώρια κατάσταση, όπως μάλιστα διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες αποφάσεις των «εταίρων» μας.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 19:30

Προβολή της ξένης ταινίας «Μερικοί το προτιμούν καυτό». (Κωμωδία | 1959 | Ασπρόμαυρη | Διάρκεια: 120')

Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Billy Wilder, με τους: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon.

Στην «ημέρα της γυναίκας» το Σήμα προβάλλει την πολυβραβευμένη, κλασική ασπρόμαυρη κωμωδία. Στο Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης, δύο άντρες μουσικοί γίνονται τυχαία μάρτυρες ενός χτυπήματος της μαφίας. Αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες και να ταξιδέψουν μπαίνοντας σε ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα, προκειμένου να γλιτώσουν τις ζωές τους. Η ταινία γυρίστηκε στις ΗΠΑ στα μαύρα χρόνια του μακαρθισμού.

Σάββατο, 11 Μαρτίου, 19:00

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και η Πορεία υποδέχονται στον χώρο του Σήματος τον συγγραφέα Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος θα μιλήσει για την «Ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση». Η εκδήλωση - συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917.

Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 19:30

Προβολή της ξένης ταινίας «Ζουζούνια». (Animation | 1998 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95')

Αμερικανική παραγωγή κινουμένων σχεδίων με προοδευτικό μήνυμα, σε σενάριο και σκηνοθεσία από τους John Lasseter και Andrew Stanton. Τις φωνές τους δανείζουν οι Kevin Spacey, Dave Foley, Julia Louis-Dreyfus.

Η προβολή προσφέρεται τόσο για μικρούς, όσο και για μεγαλωμένους. Ο ήρωας της ταινίας, ένα παραγνωρισμένο μυρμήγκι, συγκροτεί έναν αλλόκοτο στρατό από μέλη ενός θιάσου ζουζουνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μοχθηρές ακρίδες.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 19:00

Προσκεκλημένος του Σήματος, ο Νίκος Τράκας, Καθηγητής Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, με προσιτό λόγο θα μας βοηθήσει να επιχειρήσουμε μια κατάδυση σε βαθιά επιστημονικά νερά:

Ποιους θεωρούμε σήμερα ως θεμελιώδεις «λίθους» από τους οποίους είναι κατασκευασμένο όλο το Σύμπαν; Ποιες είναι οι σημερινές θεωρίες που περιγράφουν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σ’ αυτές; Ποια και πώς είναι τα πειράματα που ελέγχουν, επιβεβαιώνουν, απορρίπτουν και θέτουν νέα ερωτήματα στις θεωρίες; Τι είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) στη Γενεύη; Πώς διευθύνεται; Ποιοι συμμετέχουν; Τι εφαρμογές μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή αυτή η έρευνα που αρχικό σκοπό έχει (μόνο) την επέκταση της γνώσης μας;

Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 19:30

Προβολή της ξένης ταινίας «Wendy and Lucy». (Δραματική | 2008 | Έγχρ. | Διάρκεια: 80')

Αμερικανική ταινία που κέρδισε πολλές διακρίσεις, σε σκηνοθεσία Kelly Reichardt, με τους Michelle Williams, David Koppell.

Η Wendy ταξιδεύει μαζί με την σκυλίτσα της, τη Λούσυ, προς την Αλάσκα, όπου η νεαρή κοπέλα ελπίζει να βρει εργασία σε ένα κονσερβοποιείο. Μια σειρά από ατυχή γεγονότα φέρνουν τη Wendy στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης και πολύ σύντομα βλέπει τη ζωή της να διαλύεται.

Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 19:30

Προβολή της ελληνικής ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», του Νίκου Τζίμα, με τους Φοίβο Γκικόπουλο, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Φυσσούν, Κώστα Καζάκο, Μάνο Κατράκη, Αλέκο Αλεξανδράκη.

(Ιστορική | 1980 | Έγχρ. | Διάρκεια: 125')

Η ταινία αποτελεί άτυπη εισαγωγή στην κεντρική εκδήλωση της Πορείας, η οποία είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη, και είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, 1 Απριλίου.

Η ταινία μάς τοποθετεί στην εποχή που έζησε και έδρασε ο Νίκος Μπελογιάννης. Περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα της δίκης του, της ιστορικής απολογίας του, της άδικης εκτέλεσής του.

Σάββατο, 1 Απριλίου, 19:30

Κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη

65 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ηγέτη

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εκτέλεσή του. Το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και της υποτέλειας, πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, επεδίωξε με τη δίκη και την εκτέλεση ενός σπουδαίου ηγέτη του λαϊκού κινήματος, αλλά και ενός σημαντικού στελέχους του ΚΚΕ, όπως ήταν ο Μπελογιάννης, να κάμψει το αγωνιστικό λαϊκό φρόνημα, να σπείρει στους κόλπους του λαού τον φόβο και να τον τρομοκρατήσει.

«Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας»

Οι προσδοκίες, όμως, των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και της ξενόδουλης ολιγαρχίας έμειναν απατηλές. Η αλύγιστη και ανυποχώρητη στάση του Μπελογιάννη μπροστά στο δικαστήριο, με την οποία συνέτριψε τις ψεύτικες κατηγορίες για κατασκοπεία και ξεμπρόστιασε τις πραγματικές επιδιώξεις της δίκης και συνολικά το σάπιο καθεστώς της ξενοδουλίας, εμψύχωσε εκ νέου τον λαό. Η μνημειώδης απολογία του, με την οποία υπερασπίστηκε θαρραλέα το ηρωικό ΚΚΕ και τους αγώνες του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πατριωτική στάση των κομμουνιστών, έμεινε στην ιστορία. Με την παλικαρίσια στάση και την απολογία του, ο Μπελογιάννης αποκάλυψε τους πραγματικούς προδότες της πατρίδας, που δεν ήταν άλλοι από τους συνεργάτες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και θύμισε στον βασανισμένο ελληνικό λαό πώς κερδίζεται το δίκιο και η λευτεριά.

Η κυβερνητική καπηλεία της εκτέλεσης του Μπελογιάννη

65 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να «τιμήσει» τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, διοργανώνοντας κυβερνητική-κοινοβουλευτική φιέστα στην Αμαλιάδα, τη γενέτειρά του. Μια κυβέρνηση που συνεχίζει το μνημονιακό έργο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που ξεπουλά τη χώρα και σπρώχνει τον λαό στη φτώχια και την εξαθλίωση καμία σχέση δεν έχει με τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε και έδωσε τη ζωή του ο Μπελογιάννης. Μια κυβέρνηση που στο όνομα της «αριστεράς» υπερασπίζεται την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας και βυθίζει τη χώρα και τον λαό όλο και περισσότερο στον βούρκο του καθεστώτος της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αριστερά, με τους αγώνες, τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Σήμα

Η Πορεία θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους αγωνίστηκε και πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης διατηρούν στο σήμερα ακέραιη την επικαιρότητά τους. Οι σκοποί και τα ιδανικά που υπερασπίστηκε με θάρρος και παλικαριά και για τα οποία έδωσε τη ζωή του, μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν ξανά τον λαό και τη νεολαία. Θέλοντας τόσο να τιμήσει την ηρωική θυσία του Μπελογιάννη, όσο και να αναδείξει διάφορες πλευρές σχετικές με τη δίκη και την εκτέλεσή του, όπως η διεθνής κινητοποίηση, τα ποιήματα και τα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτόν κ.ά., η Πορεία θα πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση το Σάββατο, 1 Απριλίου, στο Σήμα.

ΣήμαΣήμαπορεία
Keywords
προγραμμα, gael garcia bernal, kevin spacey, garcia, jack, προβάλλει, ηπα, ρωσία, animation, john, julia, μυρμήγκι, εμπ, νέα, cern, david, ΚΚΕ, ελλαδα, μνήμη, συριζα, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, ξανα, μνήμη, ρωσία, εμπ, εργασια, ηπα, θαρρος, θεμα, καθημερινη, οκτωβριανη επανασταση, ονειρα, πλαισιο, ποιηματα, τραγουδια, julia, αγωνες, αιμα, αλασκα, αμαλιαδα, ανθρωπος, γεγονοτα, γινονται, δικη, δικτυο, εμειναν, εποχη, ερευνα, εφαρμογες, ζωη, θεωριες, θυμισε, θυσια, κυβερνηση, κωμωδια, λευτερια, ληξη, λογο, μυρμήγκι, μιρκα παπακωνσταντινου, μανο, μπελογιαννης, νεολαια, νικο, προβάλλει, ομιλος, ονομα, παπακωνσταντινου, πεθανε, σαββατο, σεναριο, συζητηση, συντομα, σειρα, σικαγο, σκηνοθεσια, σχεδια, τι ειναι, τρια, φιεστα, φυσσουν, αντρες, δικιο, david, jack, garcia, gael garcia bernal, john, ηρωας, χωρα, kevin spacey, κοπελα, καρδια, louis, μπροστα, σημα
Τυχαία Θέματα