Σύγκλιση για τα ΑΕΙ

Στην αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από το υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την πολιτική ηγεσία συνέκλιναν ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης και η ΠΟΣΔΕΠ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου. Πιθανότατα, οι σχετικές υπουργικές ανακοινώσεις να προκύψουν την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να συναντηθεί

εκ νέου με τους πρυτάνεις.
«Όλοι συγκλίνουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου, στην επίλυση προβλημάτων και στην καταξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς έχει δημιουργηθεί μια εικόνα αρνητική και δεν πρέπει να είναι αρνητική», σημείωσε λίγο μετά τη συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς ο κ. Μπαμπινιώτης.

Αμεση εφαρμογή
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Νίκο Σταυρακάκη η συζήτηση που είχε με το συνάδελφό του, επίσης πανεπιστημιακό, ήταν ουσιαστική και αφορούσε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα πανεπιστήμια
«Καταλήξαμε στη γενική και σύμφωνη διαπίστωση ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα και σε όλα του τα σημεία. Θεωρούμε ότι η συζήτηση γενικά κινήθηκε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα και ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η πολιτεία θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ενέργειες και σε διαδικασίες τις οποίες χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικογένεια. Ενέργειες που θα τις επεξεργαστεί και θα τις αποφασίσει το υπουργείο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σταυρακάκης.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων διοίκησης, οι οποίες δεν έγιναν σε κανένα πανεπιστήμιο, ο υπουργός είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις, τις οποίες θα επεξεργαστούν, προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι τρόποι δεν μπορούν να εξειδικευτούν αυτήν τη στιγμή. Είναι σε συζήτηση. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και εκτιμήσεις προς την ίδια κατεύθυνση».


Αίτημα διορισμού των νέων ΔΕΠ

Η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε από τον υπουργό άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων νέων μελών ΔΕΠ, διασφάλιση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αντιμετώπιση των απωλειών από τη διαχείριση των διαθεσίμων, δέσμευση για μόνιμο εθνικό πρόγραμμα έρευνας αλλά και έναρξη διαλόγου για επανασχεδιασμό του τοπίου της ανώτατης εκπαίδευσης.


Η Κομισιόν ζητά αναγνώριση τίτλων σπουδών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη και να θέσει τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των κατόχων μεταπτυχιακών διπλωμάτων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το επιχείρημα ότι ορισμένα μη ελληνικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν προπτυχιακές σπουδές οι ελληνικοί κανόνες αρνούνται να αναγνωρίσουν κάποια μεταπτ
Keywords
Τυχαία Θέματα