Αδειες έμειναν ξανά οι κάλπες στο Πάντειο

Κατάληψη της αίθουσας με συμμετοχή αρκετών φοιτητών από άλλες πόλεις
Του Αποστολου Λακασα

Οι «γυρολόγοι» φοιτητές, που ταξιδεύουν σε διάφορα πανεπιστήμια για να ακυρώσουν με τη βία την εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έδρασαν χθες και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε μια ακόμη απόπειρα -όπως αποδείχθηκε τελικά- διενέργειας εκλογών για Συμβούλιο Ιδρύματος. Εως τώρα, σε κανένα από τα 18 πανεπιστήμια δεν έχουν γίνει εκλογές

λόγω των αντιδράσεων. Μάλιστα, τα δύο μεγαλύτερα και πλέον εμβληματικά πανεπιστήμια -το Αθηνών και το ΕΜΠ- δεν έχουν καν ξεκινήσει τη διαδικασία λόγω έλλειψης εφορευτικής επιτροπής.

Ειδικότερα, φοιτητές από άλλες πόλεις μεταφέρθηκαν χθες με πούλμαν στο Πάντειο για να συνδράμουν τις δυνάμεις των πανεπιστημιακών και των φοιτητών του Ιδρύματος, οι οποίοι αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί μέλη κομμάτων της Αριστεράς προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας στην οποία είχαν στηθεί οι κάλπες για την εκλογική διαδικασία. Επίσης, «υποδέχθηκαν» τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής με συνθήματα κατά του νόμου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν. Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες τα μέλη της επιτροπής ανέβαλαν τις εκλογές. «Για να αποφύγουμε επεισόδια προτιμήσαμε να αποχωρήσουμε», δήλωσε στην «Κ» το μέλος της εφορευτικής επιτροπής καθηγητής κ. Ιω. Ληξουριώτης. Μάλιστα, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο Πάντειο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν την παραίτησή τους, επειδή η διαδικασία έχει καταντήσει... φάρσα. Η χθεσινή απόπειρα εκλογών στο Πάντειο ήταν η τέταρτη. Μένουν άλλα δύο ΑΕΙ -το Γεωπονικό Παν. Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης- στα οποία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος πριν από τις διακοπές του Πάσχα, στις 27 Μαρτίου. «Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές ούτε σε αυτά τα Ιδρύματα», εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ» πανεπιστημιακός. Μια εκτίμηση, η αξιοπιστία της οποίας ενισχύεται από τα δεδομένα: σε 13 πανεπιστήμια έχουν γίνει 24 προσπάθειες διεξαγωγής εκλογών και όλες ματαιώθηκαν λόγω των αντιδράσεων.

«Είναι προφανές ότι και οι πρυτανικές αρχές δεν θέλουν να προχωρήσουν τώρα στην εκλογή νέων διοικήσεων, αφήνοντας τις εξελίξεις να δρομολογηθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές, όμως στην ουσία από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά», ανέφερε στην «Κ» ο ίδιος πανεπιστημιακός. Με την πρόθεση αυτή συνδέεται και το αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι με τον νέο νόμο πλαίσιο αρμόδιο για την έγκριση του προϋπολογισμού κάθε ΑΕΙ είναι το Συμβούλιο, και άρα τα ΑΕΙ δεν έχουν έως τώρα εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2012. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Ιδρύματα να χρηματοδοτούνται με τον μήνα, με συνέπεια να οξύνονται τα προβλήματά τους. Κάτι που αναμένεται να τονίσει και το προεδρείο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ στην πρώτη επίσημη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον νέο υπ. Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα