Νότος και Ιρλανδία συγκλίνουν στη λιτότητα

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

Της Εριέττας Καλοφώνου

 

Παντού περικοπές. Παντού απεργίες. Παντού διαδηλώσεις. Οι πολίτες «πρέπει» να γίνουν φτωχότεροι για να μειωθούν τα ελλείμματα, να αποπληρωθούν τα χρέη και να σωθούν οι τράπεζες.

Σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ιρλανδία εξάγεται το ελληνικό «μοντέλο» λιτότητας, ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονται ακόμα στη μέγκενη ενός μνημονίου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

 

Το σκηνικό, παρόμοιο. Μόνο η γλώσσα αλλάζει. Το κοινωνικό κράτος διαλύεται, με την υγεία και την παιδεία να δέχονται την πιο άγρια επίθεση και τα «συνήθη υποζύγια» καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Μόνο που αρχίζουν να αντιδρούν. Ευτυχώς…

 

IΡΛΑΝΔΙΑ

 

«Αυτά τα μέτρα λιτότητας είναι τα τελευταία», είπε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, όταν η κυβέρνηση παρουσίαζε τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2013, τον έκτο κατά σειρά μέσα σε τέσσερα χρόνια.

 

Η Ιρλανδία, που σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Examiner έχει υποστεί τη δεύτερη συντομότερη απομείωση εισοδήματος στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα, εξακολουθεί να ρίχνει το βάρος στα γνωστά υποζύγια.

 

Τσουχτερή φορολογία, περικοπές σε συντάξεις, δημόσια υγεία και παιδεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει συνολικά 1 δισ. από κοινωνικά επιδόματα και δημόσια υγεία και προβλέπει περικοπές ακόμη 930 εκατομμυρίων για το 2013, ποσό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ιρλανδίας δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια.

 

Πρόσφατα, τα άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν στο Δουβλίνο μια «διαδήλωση της ντροπής», όπως την αποκάλεσαν τα ΜΜΕ, για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη στην οποία τα σπρώχνει η μνημονιακή πολιτική. Το 14% των συνταξιούχων με αναπηρία δεν λαμβάνει κανένα βοήθημα. Γερές περικοπές αναμένεται να πέσουν στο πρόγραμμα της κατ” οίκον βοήθειας προς τους ηλικιωμένους, με παράλληλη μείωση στα επιδόματα για τα παιδιά και για τη σχολική ένδυση.

 

Από την παιδεία θα περικοπούν άλλα 80 εκατομμύρια (το 2012 είχαν κοπεί 130), με πρώτο αναμενόμενο αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του διδακτικού προσωπικού (ο μισθός των εκπαιδευτικών έχει υποστεί μείωση 20% σε σχέση με το 2008) και αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια κατά 250 ευρώ.

 

Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων υπόσχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ, όπως παραδέχθηκε ο Μάικλ Ο’Ράιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, «είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα